Glutation s pravom nosi naziv “master antioksidans”

 Mnoge namirnice kao što su artičoka, šparoge, avokado, brokula i špinat, sadrže visoke vrijednosti glutationa

Što je glutation?

Glutation je jedan od najmoćnijih unutarstaničnih obrambenih nutrijenata, koji se nalaze u gotovo svakoj stanici u tijelu. Vrlo je aktivan, posebno u stanicama koje su najosjetljivije na toksičnost, kao što su mozak, bubrezi, jetra, srce, pluća, koža, crijevni epitel, rožnica i retina.

Glutation je tripeptid topiv u vodi, koji sadrži sumpor i tri aminokiseline, te služi kao rezervoar za glutamat, cistein i glicin. Postoji u nekoliko različitih oblika, uključujući oksidirani oblik (GSSG), reduciran oblik (GSH), oblik vezan na proteine ​​i oblik koji sadrži disulfidni cistein.

Omjer GSSH i GSH je važan pokazatelj oksidativnog stresa u tijelu. Povišene razine GSSH ukazuju na veći oksidativni stres, dok više razine GSH ukazuju na zaštitu od toksina i oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

Mnogobrojne uloge glutationa

Činjenica da je glutation prisutan u stanicama svih živih organizama, objašnjava njegov važan biološki značaj.

Glutation je prvenstveno uključen u uklanjanje reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), detoksikaciju stanica i redukciju vodikovog peroksida.

Također djeluje kao važan kofaktor za različite enzime i igra ključnu ulogu u više važnih metaboličkih funkcija:

 • Temelj je detoksikacije enzima u jetri, plućima, bubrezima i crijevnom epitelu
 • Sudjeluje u neutraliziranju štetnih učinaka lijekova i drugih otrovnih kemikalija topivih u vodi
 • Sudjeluje u antioksidativnim obrambenim sustavima
 • Štiti od slobodnih radikala
 • Zaštitnik je rožnice, leće, mrežnice i kože od oštećenja zračenja
 • Regulira i održava staničnu redoks ravnotežu
 • Pomaže u metabolizmu estrogena
 • Čuva i transportira dušikov oksid
 • Čuva rezerve cisteina
 • Regulira funkciju proteina
 • Sudjeluje u sintezi DNK
 • Sudjeluje u prijenosu željeza i bakra

Glutation se nalazi u visokim koncentracijama u svim stanicama ljudskog tijela, posebno u jetri. Medicinski interes za glutation nastavlja rasti, jer istraživanja potvrđuju njegova zaštitna svojstva, ali i vezu nedostatka glutationa sa raznim bolesnim stanjima.

1. Zašto glutation i vitamin C tako dobro djeluju zajedno?

Na unutarstaničnoj razini, glutation je uključen u složene molekularne mehanizme, koji nude sustavnu zaštitu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin C ima sposobnost obavljanja sličnih funkcija, osim što teži djelovanju izvan stanica. Biološki gledano, postoji temeljna sinergija između vitamina C i glutationa, jer se međusobno obnavljaju i jačaju.

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina C je pomoć u održavanju normalne razine glutationa unutar stanice. Zajedno čine snažan tim koji neumorno radi na podršci zdravlju tjelesnih stanica, tkiva i organa.

2. Glutation podržava druge antioksidanse

Antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidacije, koja nastaje u prisutnosti kisika. Kada dođe do poremećaja u prirodnom procesu oksidacije, stvaraju se vrlo nestabilne i potencijalno štetne molekule, zvane slobodni radikali.

Slobodni radikali su atomi ili skupine atoma koje sadrže neparan broj elektrona. S obzirom da su elektroni uvijek u parovima, slobodni radikali kradu elektrone drugim molekulama, kako bi održali svoju stabilnost. Ovaj proces je uzrok oštećenja stanica, proteina i DNK.

Nakon što antioksidansi poput vitamina C i E, alfa lipoične kiseline i CoQ10, neutraliziraju slobodne radikale, oni sami postaju nestabilni radikali.

Glutation tada pomaže u obnovi ovih nestabilnih molekula, vraćajući ih u aktivnu funkciju i proširujući njihove sposobnosti ponovnog prikupljanja i neutralizacije oksidansa.

 

3. Važnost glutationa za zdravlje stanica

Glutation je toliko važan za zdravlje svake stanice, da stanična smrt vjerojatno nastupa tada, kada razina glutationa padne ispod normalne razine. Zdrave stanice koje nisu oštećene mogu proizvesti dovoljnu količinu glutationa za niz zaštitnih i metaboličkih funkcija.

Međutim danas su zahtjevi našeg tjela za proizvodnjom glutationa nevjerojatno veliki. Dodatno, normalna proizvodnja energije unutar stanice stvara mnoštvo otpadnih produkata – prooksidansa, koje glutation mora neutralizirati.

Kad postoje dodatni pritisci emocionalnog ili fizičkog stresa, zračenje, infekcije, nezdrava prehrana, toksini, teški metali i invazija patogena, stanične razine glutationa se brzo iscrpljuju, što dovodi do oštećenja i odumiranje stanica.

4. Veza između glutationa i imuniteta

Imunološki sustav ima impresivan, vrlo složen obrambeni sustav, sastavljen od antitijela, mastocita, makrofaga i limfocita, koji su zaduženi za spriječavanje napada uvijek prisutnih toksina i patogena.

Glutation ima dvije glavne uloge u imunološkom sistemu:

 • podržava pravilnu funkciju limfocita T-stanica, što znači da će se “vojnici sa prve crte” imunološkog sustava brojčano povećati
 • stimulira proizvodnju prirodnih “stanica ubojica”, koje će ojačati i druge funkcije imunološkog sustava

 

5. Može li glutation pomoći pamćenju?

Stanice mozga su više podložne oksidativnom stresu od bilo kojeg drugog tjelesnog tkiva, zbog velike potrebe za kisikom.

Neke vrste ozljeda mozga (moždani udar, traumatske ozljede, toksičnost teških metala), bolesti (Parkinsonova, Alzheimerova bolest, MS) i poremećaji mozga (shizofrenija, depresija, poremećaji spavanja), rezultat su snažnog djelovanja slobodnih radikala i jakog oksidativnog stresa.

Medicinska i znanstvena literatura potvrđuju važnost glutationa u mnogim aspektima stanične funkcije mozga i moždanih stanica, pa tako i na njegov pozitivan učinak na pamćenje i kognitivne funkcije.

 

6. Prednosti glutationa za zdravlje srca i krvnih žila

Sinergija djelovanja glutationa i vitamina C najvidljiviji su u koronarnim arterijama. Kada je aktivnost dušikovog oksida niska u stanicama koje oblažu unutarnje arterije, vjerojatnije je da će se pojaviti vaskularni spazam, što će rezultirati sužavanjem krvnih žila.

Istraživanja bolesnika s aterosklerozom pokazala su da suplementacija glutationom i vitaminom C podržava aktivnost dušikovog oksida, što ima pozitivne učinke na stijanke krvnih žila.

7. Glutation je važan za zdravlje pluća

Respiratorni sistem sadrži obilje glutationa, jer je to jedan od prvih tjelesnih sistema koji reagira na vanjske prijetnje.

Nos, usta, grlo i pluća neprestano reagiraju velikim brojem slobodnih radikala, koji nastaju zbog prisutnosti toksina iz okoliša, prašine, smoga, dima, virusa i bakterija.

Epitelne stanice u plućima luče visoku koncentraciju glutationa u tanki sloj tekućine, koja okružuje područje gdje se izmjenjuju plinovi i koja ima 140 puta veću količinu glutationa od one koja cirkulira u krvi.

Ovaj neposredni izvor glutationa smatra se prvom linijom obrane od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

8. Glutation i zdravlje očiju

Gotovo sve bolesti oka, osobito one povezane s progresivnim gubitkom vida, mogu biti suštinski povezane s gubitkom zaliha antioksidansa i povećanjem oksidativnog stresa.

Istraživanja sada nedvosmisleno pokazuju da su katarakta, glaukom i makularna degeneracija uvijek praćeni i značajno pogoršani stalnim i ne-neutraliziranim oksidativnim stresom u oku.

Sinergističko djelovanje glutationa i vitamina C stoga može biti korisna kombinacija za zdravlje očiju, posebno jer se pokazalo da zajedno doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

9. Kako glutation djeluje u jetri?

Jetra je najveći rezervoar glutationa. Kada je jetra zdrava, proizvodi dovoljne količine glutationa za obavljanje vlastitih važnih funkcija detoksikacije, a također stvara i distribuira višak glutationa u krvotok za brojne druge metaboličke potrebe.

Tijekom vremena, izloženost velikom broju otrovnih kemikalija s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, može doprinijeti lošoj funkciji jetre. Kako jetra postaje ugrožena, ona se bori da zadovolji vlastite potrebe za glutationom, pa ga u krvi može ostati pre malo za druge organe u tijelu.

Ograničenja u prehrani ili neravnoteža u općem zdravlju mogu utjecati na antioksidativni status jetre.

Osiguravanje ispravne ravnoteže hranjivih tvari ponekad može biti izazovno. U takvim okolnostima suplementacija visokokvalitetnim dodatkom glutationa koji se brzo apsorbira, može ponuditi vrijednu nutritivnu potporu.

10. Glutation i prekomjerni unos alkohola

Jetra ima posebne mehanizme za neutraliziranje toksičnog djelovanja alkohola, koji su vrlo učinkoviti pod uvjetom da ne pijemo previše. Nakon što alkohol dođe u želudac, ide ravno u jetru, gdje se uz pomoć enzima i glutationa metabolizira kroz dvije faze.

U prvoj fazi jetrene stanice pretvaraju alkohol u neaktivan spoj, a zatim se u drugoj fazi konjugira u spoj topiv u vodi, kako bi se sigurno izlučio iz tijela. Glutation je glavni sudionik u reakciji faze 2, pri čemu pomaže i neutralizirati oksidativni stres uzrokovan konzumacijom alkohola, koji oštećuje tkivo jetre.

Glutation igra važnu ulogu u detoksikaciji alkohola; međutim, brzo se iscrpljuje kada se prekomjerno konzumira.

Koliko nam je glutationa potrebno?

Ne postoje preporučene razine za dnevni unos glutationa. Iako tijelo proizvodi glutation, često se može boriti s održavanjem njegove zdrave razine zbog kontinuiranog prisustva oksidativnog stresa.

Kao rezultat toga, mnoge osobe nastoje povećati svoju prirodnu razinu glutationa. Međutim, smatra se da samo intravenozna infuzija glutationa i kvalitetan oralni liposomalni glutation isporučuju ovaj snažan antioksidans izravno u stanicu.

Rezultati pilot studije pokazali su da liposomalni glutation značajno povećava zalihe glutationa u tijelu nakon oralne primjene od 500 ili 1000 mg dnevno, što je bilo vidljivo već nakon tjedan dana.

Najbolji izvori glutationa u hrani

Glutation se prirodno nalazi u velikom broju povrća, voća i mesa, međutim stope apsorpcije iz izvora hrane u ljudskom probavnom traktu obično su niske. Dostupne količine iz hrane su ograničene, obično manje od 150 mg dnevno. Prirodni izvori glutationa uključuju:

 

VOĆEPOVRĆE
AvokadoŠparoge
BananeBrokula
GrejpMrkva
LimunKarfiol
MangoProkulice
NarančaGrašak
PapajaArtičoka
JagodaTikvica
BoroviceGljive
KiviPeršin
 Bamija
 Špinat

 

Čimbenici koji uzrokuju nedostatak glutationa

Smatra se da nedostatak glutationa ometa sposobnost stanice da očisti stanični otpad i naruši obranu od ROS-a, reaktivnih dušikovih vrsta i vodikovog peroksida. Neke osobe s nasljednim nedostatkom specifičnih enzima koji sintetiziraju glutation, mogu razviti neurološke komplikacije u životu.

Brojni drugi čimbenici mogu smanjiti razinu glutationa, uključujući:

 • UV zračenje
 • Virusne i bakterijske infekcije
 • Kućanske kemikalije
 • Teški metali
 • Toksini iz okoliša
 • Kirurške operacije
 • Upala
 • Septički šok
 • Opekline
 • Nedostaci kofaktora enzima ili prekursora glutationa u prehrani
 • Ciroza jetre
 • Akutni ili kronični unos alkohola
 • Neki farmaceutski lijekovi
 • Plućne bolesti

Šest kratkih činjenica o glutationu…

 • Redovita tjelovježba povećava razinu glutationa
 • Alfa-lipoična kiselina i vitamin C, ako se uzimaju svakodnevno, podižu razinu glutationa u crvenim krvnim stanicama
 • Antioksidativna obrana organizma glutationom se smanjuje nakon 45. godine života
 • Široko uzgajana gljiva šampinjon (Agaricus Bisporus) ima visoku razinu glutationa
 • Glutation ima sposobnost regeneracije drugih antioksidansa, uključujući vitamine C i E
 • Hrana bogata sumporom sadrži aminokiseline potrebne tijelu za proizvodnju glutationa

Vrste glutationa u dodacima prehrani

Postoje brojni oblici za isporuku glutationa, uključujući intravenske, nazalne, liposomalne, transdermalne i oralne oblike doziranja, kao tablete, kapsule, praškovi i sprejevi. Glutation je dostupan u sljedećim pripravcima:

 • L-Glutation ili reduciran glutation – najčešće se koristi kao dopunski oblik. Da bi bio učinkovit u borbi sa slobodnim radikalima, glutation mora biti u reduciranom obliku
 • Liposomalni glutation – tradicionalno se smatralo da glutation nema dobru apsorpciju ako se uzima oralno, zbog njegove moguće razgradnje u prisustvu probavnih enzima. Prednost liposomalnog glutationa je u tome što je ukapsuliran i zaštićen unutar fosfolipidne barijere (kao u prirodnoj staničnoj membrani) koja ga štiti od gastrointestinalnih sokova i brzo prenosi do stanica kojima je potreban.
 • Acetil glutation – dodavanje acetilne skupine čini molekulu glutationa stabilnijom i smatra se da putem cirkulacije može poboljšati isporuku glutationa
 • Ostali hranjivi sastojci – alfa-lipoična kiselina, N-acetil cistein, selen i SAMe također su korisni, jer pomažu tijelu da stvara vlastiti glutation

Što su zapravo liposomi?

Liposomi se koriste kao nosači za niz hranjivih tvari. To su mali umjetni “mjehurići” ispunjeni određenim sadržajem, koji su stvoreni od prirodnih netoksičnih fosfolipida za kapsuliranje i transport hranjivih tvari.

Ovi pametni mikroskopski mjehurići sastoje se od tekuće jezgre okružene jednim ili više fosfolipidnih slojeva, istog materijala koji se nalazi u membranama ljudskih stanica.

Dvoslojna membranska struktura liposoma jamči da spojevi topivi u vodi i spojevi topivi u mastima mogu biti učinkovito i istovremeno zatvoreni unutar nje.

Vodotopivi nutrijenti, kao što je glutation, mogu se ukapsulirati kao tekućina, dok se spojevi topivi u mastima mogu ugraditi u lipidni dvosloj.

Zatvaranje hranjive tvari unutar fosfolipidnog sloja značajno poboljšava njenu biodostupnost i zaštitu od reaktivnog okruženja, koja usporava degenerativne procese.

Dodatno, sami fosfolipidi su terapeutski korisne hranjive tvari s mnogim zdravstvenim prednostima.

 Važnost fosfolipida

Temeljni gradivni blokovi svih staničnih membrana su fosfolipidi, koji se slažu u dva paralelna sloja nazvana dvosloj. Fosfolipidi stvaraju barijere za zaštitu stanice, kao i stvaranje puteva za tvari koje prolaze kroz membranu u stanicu. Oba su ključna za sposobnost funkcioniranja stanice.

Fosfolipidi reguliraju stanične procese povezane s rastom, prijenosom živaca i imunološkim nadzorom. Također djeluju kao emulgatori i pomažu u transportu triglicerida i kolesterola u krv.

Jedan od glavnih sastojaka fosfolipida je fosfatidilkolin, koji je važan izvor esencijalnih omega 3 masnih kiselina EPA i DHA. Poznato je da one imaju pozitivnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu. Studije pokazuju da DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i vida, a EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca.

Prednosti Altrient liposomalnog glutationa

 • Preživljava probavu – Altrient Glutation je zaštićen membranom s dvostrukim stijenkama koje ga štite od probavnih enzima, pa neoštećen može stići do stanica
 • Ima vrhunsku apsorpciju – Altrientov Liposomalni glutation koristi vrhunsku tehnologiju kako bi pružio maksimalnu isporuku, za koju je dokazano da premašuje standardne vrijednosti apsorpcije
 • Podržava antioksidativno djelovanje – Altrient Glutation pomaže u regeneraciji važnih antioksidativnih hranjivih tvari i savršen je dodatak dobro uravnoteženoj prehrani bogatoj antioksidansima
 • Podržava jetru – Glutation je najviše koncentriran u jetri i važan je kofaktor brojnim enzimima za detoksikaciju. Altrient Liposomalni glutation je izbor broj jedan za ljude koji žele podržati zdravlje jetre

 

Glutation je siguran za uzimanje

Smatra se da je glutation siguran kada se uzima oralno, intravenski ili kada se inhalira. Nema poznatih informacija o nuspojavama. Zbog nedostatka pouzdanih istraživanja ne preporuča se uzimati glutation tijekom trudnoće i dojenja.

Liposomalni glutation, 30 vrećica, Altrient/LivOn Labs

99,99  (753,37 kn)

Setria® glutation je vrhunski antioksidans proizveden naprednom LET tehnologijom u LivOnLabs-u

 • snažno podržava detoksikaciju jetre i bubrega
 • obnavlja imunološko, respiratorno i kognitivno zdravlje

Sadržaj: 30 vrećica

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 1017 Kategorije: , ,
Pročitaj više