Astaksantin iz mikroalgi jedan je od najjačih ikada otkrivenih antioksidansa

Mikroalge Haematococcus pluvialis, izvor su najsnažnijih antioksidansa otkrivenih u prirodi

Danas se sve više razmišlja o tome kako zaštititi vitalne organe od slobodnih radikala i drugih štetnih tvari iz okoline, koje mogu uzrokovati oksidacijska oštećenja i brže starenje stanica.

Najbolji način za dobivanje ove zaštite su: antioksidativne hranjive tvari koje se nalaze u zdravoj organskoj hrani. Međutim, da bi bile učinkovite, hranjive tvari moraju imati sposobnost prolaska kroz stanične membrane.

Jedna od njih, krvno-moždana barijera, kao uski spoj endotelnih stanica unutar kapilara našeg mozga, odvaja krvne žile mozga od moždanog tkiva. Omogućuje ulazak potrebnog kisika i glukoze, ali ograničava ulazak drugim molekulama kako bi zaštitila  moždane stanice.

Na sličan način, krvno-retinalna barijera štiti tkivo mrežnice oka.

Ove važne barijere štite mozak, središnji živčani sustav i oči od neželjenih toksina koji se mogu pojaviti u našoj krvi.Također pomažu u održavanju stalne razine hranjivih tvari, hormona i vode.

Međutim, samo određene hranjive tvari mogu proći te barijere i mnogi poznati antioksidansi, na žalost, nemaju tu sposobnost.

Neposredno prije početka 21. stoljeća, istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins potvrdili su ovu važnu osobinu kod možda najznačajnijeg antioksidansa ikada otkrivenog – kod astaksantina.

Dokazali su da je astaksantin doista uspio prijeći i krvno-moždanu i krvno-retinalnu barijeru, kako bi ušao u tkivo mozga i oka, što je rijetka sposobnost za bilo koji antioksidans danas.

Malo poznati karotenoid sa velikom podrškom

Astaksantin je srodan beta-karotenu, luteinu i karotenoidnom pigmentu kantaksantinu i svi oni su vrlo moćni karotenoidni antioksidansi. Međutim, zbog svoje jedinstvene molekularne strukture, astaksantin je još snažniji i svestraniji u svom djelovanju, te ima ovih 7 ključnih razlika od ostalih antioksidansa:

 1. Ima daleko više elektrona kojima neutralizira slobodne radikale od većine drugih antioksidansa, što mu omogućuje da ostane aktivan i dulje netaknut
 2. Može se nositi s više slobodnih radikala, ponekad i s više od 19 odjednom, za razliku od većine drugih antioksidansa koji se obično mogu nositi samo s jednim
 3. Može zaštititi dijelove stanica topivih u vodi i mastima, uključujući i mitohondrije stanica
 4. Ne može djelovati kao pro-oksidans niti uzrokovati oksidaciju, poput mnogih antioksidansa, čak ni kad ga se uzima u većim dozama
 5. Djeluje na najmanje pet različitih upalnih puteva, podržavajući zdrav, normalan upalni odgovor
 6. S obzirom da je topiv u lipidima, te je veći i dulji od ostalih karotenoida, može postati dio stanične membrane i obuhvatiti cijelu njezinu debljinu, kako bi ju stabilizirao i zaštitio od oksidativnih oštećenja
 7. Astaksantin također štiti mitohondrije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Mitohondriji su “tvornice” energije koje daju život stanicama, zato je i njima potrebna snažna antioksidativna zaštita.

Astaksantin – dobar izbor za brži oporavak mišića

Vježbe, pa čak i rad u vrtu, mogu utjecati na pojavu upale mišića u bilo kojoj dobi, pogotovo ako to ne radimo redovito.

Svi želimo povećati snagu i vitalnost, te smanjiti bol u mišićima i zglobovima nakon prekomjernog rada ili ozljede.

Astaksantin može pomoći u svemu tome, zahvaljujući svojoj sposobnosti da štiti mitohondrije i stanične membrane, a da istovremeno podržava zdrav upalni odgovor u tijelu.

Također se pokazalo da poboljšava sportske performanse i potiče mišićnu izdržljivost, što ne bi trebalo biti iznenađenje, s obzirom na brojnost mitohondrija u mišićnom tkivu.

Kako starimo, oksidativna oštećenja mogu umanjiti sposobnost naših crvenih krvnih stanica da donose kisik u tkiva. Zbog sposobnosti astaksantina da prolazi kroz stanične membrane, to može pozitivno utjecati na zdravlje crvenih krvnih stanica.

Bolji protok krvi poboljšava opskrbu kisikom kroz tijelo, a to je važno kada smo, zajedno s našim mišićima, umorni. Astaksantin također podržava i pokretljivost zglobova.

U studiji s tenisačima, jedna skupina ispitanika uzimala je 12 mg astaksantina dnevno tijekom osam tjedana, dok je druga grupa uzimala samo placebo. Kod onih koji su uzimali astaksantin snaga udarca se gotovo udvostručila u samo osam tjedana. Prosječno povećanje iznosilo je 93%.

Posebna dobrobit astaksantina za oči

Naša retina sadrži dva karotenoida koji su vrlo slični astaksantinu: lutein i zeaksantin.

Astaksantin daje snažnu podršku kod najčešćih promjena oka povezanih sa starenjem.

S obzirom da može prijeći krvno-retinalnu barijeru, za razliku od drugih antioksidansa, pruža zaštitu stanicama retine od oksidativnog stresa, a pokazalo se da značajno upravlja i destruktivnim rastom novih krvnih žila.

Evo kratkog sažetka nekih studija astaksantina o kvaliteti vida, osobito kada se koristi računalo ili drugi zasloni:

 • 6 mg astaksantina dnevno tijekom četiri tjedna poboljšalo je vizualne simptome umora zbog rada na računalu, uključujući zamagljenje vida i ukočena ramena i leđa
 • 6 mg dnevno tijekom četiri tjedna poboljšalo je simptome naprezanja očiju i zamagljen vid, povremeni dvostruki vid i opću glavobolju
 • 5 mg dnevno tijekom četiri tjedna poboljšalo je sposobnost fokusa oka
 • 12 mg dnevno tijekom četiri tjedna značajno je smanjilo naprezanje očiju i povećalo sposobnost preusmjeravanja fokusa tijekom naizmjeničnog rada izbliza i na računalu

Ako svaki dan provodimo dugo gledajući u zaslon računala ili bilo koju drugu vrstu ekrana, astaksantin može pomoći u izbjegavanju potencijalno štetnih učinaka tehnologije na naš vid.

Prirodni astaksantin i muška neplodnost

Opsežna meta-analiza pokazala je pad od 50-60% u broju spermija u općoj muškoj populaciji u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji tijekom 1973.-2011. god. Ovaj pad muškog reproduktivnog zdravlja ima ozbiljne implikacije i zabrinutost za plodnost.

Oksidativni stres i muška neplodnost

Oksidativni stres – koji se ponekad doživljava kao neravnoteža između reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i antioksidansa – uzrokuje smanjenje vitalnosti i pokretljivosti spermija. Vjeruje se da je to jedan od glavnih uzroka muške neplodnosti. Zapravo, pokazalo se da oko 30% – 40% neplodnih muškaraca testiranih u studiji ima povišene razine ROS u sjemenoj plazmi.

Stvaranje ROS-a mogu potaknuti razni zagađivači: cigarete, alkohol, teški metali, lijekovi ili elektromagnetsko zračenje. Tijelo također proizvodi ROS tijekom normalnih metaboličkih procesa.

Reaktivne vrste kisika moraju biti ispod određene razine da bi spermiji funkcionirali. Visoke razine ROS-a imaju štetne učinke na strukturni i funkcionalni integritet spermija i mogu uzrokovati neplodnost, ne samo zbog peroksidacije lipida ili oštećenja DNK, već i zbog deaktiviranja ključnih enzima i oksidacije kritičnih proteina u spermatozoidima. Stanice spermija posebno su osjetljive na oksidativne napade, budući da im nedostaje oksidativni sustav za popravak citoplazmatskih enzima.

Astaksantin je jedan od najmoćnijih antioksidansa u prirodi, jači od tokoferola (vitamina E), vitamina C i likopena.

Učinak astaksantina na spermije i plodnost muškaraca dokazan je u raznim pretkliničkim i kliničkim studijama.

Cohmaire, et al. (2005.) istražili su u stupanj plodnosti u kombinaciji s astaksantinom i bez astaksantina (placebo) na 30 muškaraca, kojima je klinički dijagnosticirana neplodnost u razdoblju od najmanje 12 mjeseci. Različiti čimbenici povezani s parametrima sperme, ROS-om i više hormona praćeni su prije i nakon konzumacije 16 mg astaksantina ili placeba tijekom 12 tjedana. Rezultati su pokazali povećanje koncentracije spermija za 34%, smanjenje ROS-a za 75%, a broj spermatozoida čvrsto vezanih po oocitima povećan je za 300%. Ukupna stopa uspješnosti trudnoće za skupinu koja je primala astaksantin bila je 54,5% u usporedbi s 10,5% u placebo skupini.

Učinak potrošnje astaksantina na brzinu spermija i proizvodnju ROS-a

Da bi spermij oplodio jajnu stanicu, mora proći niz promjena nakon susreta s jajašcem. Ove promjene su posredovane ispuštanjem reaktivnih vrsta kisika u spermu u pravoj količini, u pravo vrijeme. Pokazalo se da neplodni muškarci imaju povećan oksidativni stres u sjemenoj tekućini i povećanje abnormalne sperme koja ne može oploditi jajnu stanicu. Inkubacija ljudskih spermija s astaksantinom poboljšala je parametre koji se odnose na sposobnost spermija da naprave promjene potrebne za oplodnju jajne stanice i povećala broj spermija spremnih za oplodnju u uzorku.

Astaksantin poboljšava parametre sperme

U više pretkliničkih studija, astaksantin je pokazao bolje zdravstvene parametre kvalitete sperme. Studija na životinjama pokazala je povećanje ukupnog broja spermija za 14%, s povećanjem održivosti za 50% i značajno smanjenje postotka abnormalnih spermija. Druge studije na životinjama hranjenim sa visokim udjelom masti i kombinacijom astaksantina i vitamina A i E, također su pokazale poboljšane parametre sperme.

Dokazi iz studija na životinjama, in vitro studija i drugih kliničkih studija na ljudima, višestruko su potvrdili da astaksantin, zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja ima povoljan učinak na sve parametre kvalitete sperme.

 

Preporučene doze astaksantina prema objavljenim studijama:

za svakodnevnu potporu

2 – 4 mg na dan

za imunitet

2 – 4 mg na dan

za zdravlje kože

4 – 6 mg na dan

za zdravlje očiju

4 – 8 mg na dan

za energiju i kod sportaša

4 – 12 mg na dan

za anti-aging stanica

4 – 12 mg na dan

za mišiće, zglobove i tetive

4 – 12 mg na dan

za kardiovaskularno zdravlje

4 – 16 mg na dan

za zdravlje mozga

6 – 12 mg na dan

za plodnost kod muškaraca

16 mg na dan

 

Gdje pronaći najbolji izvor astaksantina?

Najbolji način za dobivanje antioksidansa je konzumacija svježe, organski uzgojene hrane, bogate hranjivim tvarima.

Međutim, mnogi ljudi ne dobivaju hranjive tvari koje su im potrebne, ili zbog lošeg izbora hrane ili zato što neka hrana ne može osigurati dovoljno određenih hranjivih tvari.

Najbolji životinjski izvor astaksantina je divlji losos, koji se hrani mikroalgama bogatim astaksantinom.

Astaksantin je prirodan karotenoid topiv u masti koji se nalazi u lososu, škampima, jastozima, rakovima, račiću krilu i nekim algama. To je ono što im daje specifičnu narančastu boju.

Njegova najveća koncentracija nalazi se u mišićima divljeg lososa. Istraživači vjeruju da to nije slučajno. Vjerojatno su potrebne visoke razine astaksantina da bi lososu omogućile plivanje uzvodno tijekom mrijesta.

Drugi izvor prirodnog astaksantina je onaj za koji malo ljudi zna, jedinstvena vrsta mikroalgi, Haematococcus pluvialis. Jedući ovu mikroalgu losos i račići krila dobivaju crvenu pigmentaciju.

Astaksantin koji se pojavljuje u prirodi možemo dobiti na dva različita načina: svakodnevnom konzumacijom velike količine divljeg lososa ili unosom na način na koji to čini i losos – konzumacijom samih mikroalgi.

S obzirom da mnoge studije preporučuju svakodnevno uzimanje astaksantina zbog njegovih velikih potencijalnih koristi, umjesto konzumacije velikih količina divljeg lososa ili mikroalgi, astaksantin možemo uzimati na jednostavniji i isplativiji način: iz visokokvalitetnih dodataka prehrani.

 

Na što treba pripaziti kod odabira dodataka prehrani s astaksantinom?

Prilikom kupovine astaksantina treba imati na umu četiri važna kriterija:

 • Da je formula astaksantina nastala iz mikroalgi Haematococcus pluvialis, a ne iz nekog oblika gljiva ili druge manje učinkovite tvari
 • Proizvođač treba jamčiti stabilnost i učinkovitost formule
 • Formula treba sadržavati dovoljnu količinu astaksantina – najmanje 4 mg po dozi, jer to omogućuje uzimanje manje kapsula na dan
 • Treba potražiti organski astaksantin uzgojen u kontroliranim okruženjima, kako bi bio najčišćeg mogućeg oblika

Više od 95% astaksantina na današnjem tržištu proizvodi se sintetički, a velik dio ide za prehranu lososa iz uzgoja. Astaksantin dobiven petrokemijskim putem je mnogo jeftiniji od astaksantina iz mikroalge Haematococcus pluvialis.

Prirodni astaksantin iz Haematococcus pluvialis čini manje od 1% komercijalno proizvedenog astaksantina, pa je pri kupnji potreban oprez, jer sintetički ima 20 puta manji antioksidativni kapacitet od astaksantina dobivenog iz mikroalgi.

 

Što organski Astaxanthin Dr. Mercole čini posebnim?

Istraživački tim Dr. Mercole predstavlja organski astaksantin s USDA certifikatom, koji se uzgaja u uvjetima koji zadovoljavaju stroge kriterije za sve propisane minerale i hranjive tvari koje sadrži.

To znači da je ovo visokokvalitetni organski astaksantin koji nije kontaminiran herbicidima, pesticidima i gnojivima, što je potvrđeno i od strane Nacionalnog organskog programa (NOP).

Dobavljač astaksantina Dr. Mercole ide i korak dalje. Zbog zaštite od onečišćenja iz okoliša, organski astaksantin se uzgaja u dugačkim staklenim cijevima – fotobioreaktorima, koje su povezane posebnim ekološkim materijalima i koji nisu od plastike.

U cijelom procesu velika se pažnja posvećuje kontroli kvalitete, od početne faze do finalnog proizvoda, kako kapsula ne bi sadržavala ništa osim najčišćeg astaksantina koji se danas može naći na tržištu.