Sve o vitaminu C i zašto je liposomalni oblik superiorniji od ostalih

Vitamin C je jedan od najpopularnijih i najviše korištenih dodataka prehrani, posebno među onima koji traže imunološku podršku i poticaj za povećanje energetskih rezervi.

Uvod

Poznato je da su određene razine vitamina C u organizmu važne za održavanje dobrog zdravlja. Iako ne moraju biti visoke kao kod drugih makronutrijenata, tijelo ga ipak treba više od bilo kojeg drugog poznatog mikronutrijenta.

Vitamin C možemo dobiti iz hrane koja ga prirodno sadrži, a dostupan je i kao dodatak prehrani.

Što je Vitamin C?

Vitamin C je generički naziv za L-askorbinsku kiselinu, D-askorbinsku kiselinu i dehidro-askorbinsku kiselinu, koje zajedno postoje u prirodi. L-askorbinska kiselina je biološki aktivni oblik vitamina C koji je terapeutski koristan i smatra se esencijalnim za normalno zdravlje.

Većina biljaka i životinja može prema potrebi proizvesti vlastiti vitamin C, međutim, ljudima, zamorcima, majmunima i šišmišima koji, iako jedu voće, nedostaje specifični enzim potreban za stvaranje ovog važnog vitamina. Stoga je važno dobivanje vitamina C iz izvora hrane kao što su, zeleno lisnato povrće, bobičasto voće i agrumi. Također ga možemo unositi i kao suplement, ako naša  prehrana ne sadrži dovoljno svježeg voća i povrća.

Mnogobrojne uloge vitamina C

Vitamin C se apsorbira u želucu i tankom crijevu kroz normalan proces probave, a zatim ulazi u krvotok, gdje postiže vršnu razinu nakon otprilike 2 sata.

Mnogi fiziološki učinci Vitamina C zaslužni su za njegovu sposobnost doniranja negativnog elektrona, bitne karakteristike pravog antioksidativnog nutrijenta.

Ova njegova jedinstvena aktivnost znači da vitamin C igra ključnu ulogu u mnogim enzimskim i biološkim procesima; od doprinosa normalnoj funkciji kardiovaskularnog, živčanog i imunološkog sustava, do metabolizma i podrške radu mozga.

Vitamin C utječe na mnoga područja zdravlja:

1. Vitamin C olakšava djelovanje brojnih enzima

Poznato je da je vitamin C donor elektrona za petnaest enzima uključenih u brojne biološke procese, uključujući:

 • Pretvorbu dopamina u noradrenalin
 • Sintezu steroidnih hormona nadbubrežne žlijezde
 • Sintezu karnitina, koji pomaže transportu masnih kiselina u mitohondrije za proizvodnju energije
 • Metabolizam tirozina
 • Transformaciju kolesterola u žučne kiseline
 • Metabolizam ugljikohidrata
 • Sintezu masti i proteina
 • Apsorpciju i metabolizam željeza
 • Stanično disanje
 • Funkciju imunološkog sustava

2. Veza vitamina C s energijom, umorom i slabošću

Najraniji simptom nedostatka vitamina C u tijelu je umor.

Osim što poboljšava apsorpciju željeza, koje omogućuje crvenim krvnim stanicama da prenose kisik po cijelom tijelu, studije su također pokazale da vitamin C doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i smanjenju umora i slabosti.

4. na koji način vitamin C pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa?

Istraživanja potvrđuju da je vitamin C snažan borac protiv slobodnih radikala i kao takav je vjerojatno najpoznatiji po svojoj sposobnosti da djeluje kao antioksidans. Vitamin C pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kontinuiranim doniranjem elektrona, koji se kemijski vežu na stanice i neutraliziraju slobodne radikale.

Ova korisna aktivnost ima potencijal pomoći u ublažavanju štetnih učinaka kod raznih oštećenja tkiva.

Vitamin C također doprinosi regeneraciji glutationa i vitamina E, još jednog nutrijenta koji je poznat po doprinosu zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

5. Vitamin C i prehlada

Poznato je da vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, pa je za one osobe koje su sklone čestim infekcijama, vitamin C ključna hranjiva tvar na koju bi se trebale usredotočiti. Nekoliko kliničkih ispitivanja s različitim dozama vitamina C pokazalo je da, iako vitamin C ne sprječava prehladu, može značajno pomoći u smanjenju i trajanju simptoma tijekom razdoblja infekcije. Prema istraživanju, veće su koristi sa primjenom većih doza vitamina C i liposomalni oblik isporuke.

6. Vitamin C je ključni nutrijent za sintezu kolagena

Istraživanja pokazuju da vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena (glavnog strukturnog i građevnog proteina u tijelu), koji je važan za rast i zdravlje kostiju, hrskavice, desni, ligamenata, kože i krvnih žila.

7. Vitamin C i zdravlje zuba

Parodontalna bolest je upalna bolest izazvana bakterijskom infekcijom, koja, ako se ne liječi, može progresivno uništiti kost koja podupire zube. Smatra se da je oksidativni stres primarni razlog oštećenja koštanog tkiva u parodontalnoj bolesti. Rezultati nekoliko studija sugeriraju da vitamin C može ponuditi vrijednu nutritivnu potporu kod parodontalne bolesti, zbog svoje sposobnosti da pomogne u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

8. Kako vitamin C hrani kožu iznutra?

Briga za zdravu kožu temelji se na brizi za proizvodnju i obnovu kolagena. Kolagen je glavna komponenta ekstracelularnog matriksa koji podržava stanice unutar dubokih slojeva kože. Kako starimo, naša sposobnost proizvodnje novog kolagena opada, što utječe na hidrataciju, elastičnost i tonus kože i rezultira pojavom finih bora i vidljivih znakova starenja. Smanjena razina kolagena također može značiti da koža postaje manje sposobna pružiti učinkovitu zaštitu kod infekcije.

Održavanje adekvatnog kolagena kako starimo može biti dio rješenja za mladenačku kožu, ali za to je potrebna pomoć vitamina C. Studije su pokazale da je vitamin C esencijalni nutrijent koji doprinosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, jer pomaže reaktivirati dva enzima uključena u stvaranje kolagena: prolil hidroksilazu, koja pomaže stabilizirati molekulu kolagena i lizil hidroksilazu koja stvara unakrsno povezivanje, što pomaže jačanju kolagena.

Bez vitamina C ovi specijalizirani enzimi bi se teško izborili za očuvanje proizvodnje kolagena. Osim toga, vitamin C je jedan od skupine enzimskih i neenzimskih antioksidansa koje tijelo koristi, kako bi zaštitilo kožu od reaktivnih oblika kisika i UV zraka.

Izuzetne prednosti vitamina C za kožu pokazale su se nedavno u kliničkoj studiji, koja se posebno bavila učincima liposomalnog Altrient vitamina C na zdravlje kože i proizvodnju kolagena. Povoljni rezultati bili su vidljivi u pogledu tonusa kože, elastičnosti i hidratacije nakon uzimanja 2 vrećice Altrienta C dnevno tijekom 16 tjedana.

9. Vitamin C za raspoloženje i um

Održavanje dobre razine vitamina C može pomoći u održavanju uravnoteženog raspoloženja, jer prema istraživanjima vitamin C doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji. To može dijelom biti posljedica njegove uključenosti u sintezu neurotransmitera i hormona, te njegove sposobnosti da zaštiti stanice od oksidativnog stresa, za koji se smatra da izaziva neuropsihološke poremećaje.

10. Vitamin C i kardiovaskularni sustav

Neki srčani problemi mogu biti povezani sa lošim stanjem stijenki krvnih žila i srčanog tkiva. S obzirom da vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena koji izgrađuje vezivno tkivo, uz liposomalni vitamin C i druge antioksidanse, mogu se postići pozitivne promjene. Zdravlje krvnih žila također je važno za održavanje normalne razine krvnog tlaka i prijenos kisika i hranjivih tvari u srce.

11. Vitamin C i zacjeljivanje rana

Nemogućnost zacjeljivanja rana jedna je od priznatih karakteristika skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, koji se može pripisati poremećenom stvaranju kolagena. Istraživanja pokazuju da postoji brzo iskorištavanje vitamina C za sintezu kolagena na mjestu rana u postoperativnom oporavku.

Koliko nam je vitamina C potrebno?

Referentna vrijednost nutrijenata za odrasle (NRV) za vitamin C se razlikuje od države do države. Altrijent C sadrži razinu vitamina C za koju se smatra da pomaže u održavanju normalnog zdravlja zdravih osoba. Budući da se vitamin C nalazi u raznim vrstama voća i povrća, općenito se smatra da uravnotežena prehrana sadrži adekvatne količine vitamina C. Međutim, ako se ne osjećamo dobro, imamo stresan način života, te jedan ili više faktora rizika manjkavosti vitamina C, tada njegova suplementacija kroz dodatke prehrani postaje sve važnija.

Koji su najbolji izvori vitamina C u hrani?

Vitamin C je široko rasprostranjen u svježem voću i povrću, ali sadržaj može varirati. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 400 g povrća ili pet porcija dnevno, iako zemlje poput Kanade sugeriraju da bi do deset porcija povrća dnevno moglo biti korisnije za zdravlje.

 

Vrsta voća ili povrćaKoličina Vitamina C (mg/100 g)
Šipak250-800
Svježi limun (limun star 1 mjesec)240 (60)
Paprika150-200
Crni ribiz15-200
Prokulice100-120
Brokula90-150
Jagode40-90
Karfiol50-70
Kupus30-70
Naranče50
Špinat35-40
Rajčica10-40
Luk (sirovi)5-32
Patlidžan15-20
Kuhani krumpir5-15

Postoje li čimbenici rizika za nedostatak vitamina C?

Danas je pristup voću i povrću uobičajen, pa su stvarni slučajevi nedostatka vitamina C relativno rijetki kod zdravih osoba. Međutim, starije osobe, osobe s poremećajima hranjenja, AIDS-om, rakom, dijabetesom, gastrointestinalnim stanjima, tuberkulozom ili ljudi koji su bili podvrgnuti operaciji, mogu iskusiti nedostatak vitamina C. Pušenje, zlouporaba alkohola, stres, opekline i infekcije, također mogu brzo iscrpiti rezerve vitamina C u tijelu.

Dugotrajni nedostatak ometa normalnu sintezu tkiva, što je u osnovi kliničkih simptoma skorbuta. Tipični znakovi nedostatka vitamina C uključuju:

 • Slabost i umor
 • Bol u mišićima i zglobovima
 • Slabo zacjeljivanje rana
 • Klimavi zubi, natečene i krvareće desni
 • Čirevi na koži
 • Lako lomljenje kostiju
 • Ljuštenje noktiju
 • Lako stvaranje modrica
 • Alopecija

Šest kratkih činjenica o vitaminu C

 • Pušači trebaju 35 mg više vitamina C dnevno od nepušača
 • Prerada hrane može uništiti vitamin C, kao i izlaganje zraku, sušenje, prerada i soljenje
 • Visoke temperature i dugo vrijeme kuhanja povrća uzrokuju posebno velike gubitke vitamina C
 • Alkohol ometa apsorpciju vitamina C
 • Određeni lijekovi kao napr. aspirin mogu poremetiti apsorpciju vitamina C
 • Nakon operacije koncentracije vitamina C u krvi su obično niže

Postoje različite vrste Vitamina C u dodacima prehrani

Postoje brojni načini uzimanja vitamina C, uključujući tablete, pastile, kapsule, praškove, sublingvalne sprejeve, sredstva za žvakanje, tekućine i liposomske gelove. Također postoji mnogo različitih oblika vitamina C, s različitim stopoma apsorpcije, uključujući:

 • Liposomalni vitamin C – daleko najvrijedniji način uzimanja vitamina C kada su u pitanju dodaci prehrani. Liposomi su “super pametni” fosfolipidni mjehurići koji okružuju i štite vitamin C, pomažući pri apsorpciji i brzim prelaskom u stanicu
 • Askorbinska kiselina – osnovni, najčešći i najjeftiniji oblik vitamina C. Međutim, zbog svoje kiselosti ovaj oblik možda neće biti prikladan za one s osjetljivom probavom, osobito kada se uzimaju u visokim dozama, za koje je poznato da izazivaju probavne probleme.
 • Mineralni askorbati – također poznat kao puferirani vitamin C, sadrži molekulu askorbata spojenu s mineralom kao što je napr. natrijev askorbat, magnezijev askorbat, kalijev askorbat i kalcijev askorbat. Mineralni askorbati (kao što je natrijev askorbat) su manje kiseli i smatraju se nježnim za želudac.
 • Bioflavonoidi – neki dodaci vitamina C također sadrže bioflavonoide, prirodne polifenole koji mogu pomoći u povećanju apsorpcije vitamina C.
 • Metaboliti vitamina C – neki dodaci vitamina C također sadrže prirodne tvari poznate kao metaboliti, kao što su dehidroaskorbinska kiselina (oksidirana askorbinska kiselina), kalcijev treonat i količine ksilonata i liksonata u tragovima.
 • Skriveni sastojci – mnogi proizvodi slabije kvalitete dodaju nepotrebna punila i pomoćne tvari kako bi poboljšali okus, dodali boju, povećali količinu, povezali i sačuvali sastojke. Oni nisu nužno štetni, ali neki mogu utjecati na apsorpciju vitamina C. 

Dr Thomas E. Levy, vrlo cijenjeni kardiolog i stručnjak na području vitamina C, objašnjava zašto je po njegovom mišljenju liposomalni vitamin C daleko superiorniji od ostalih standardnih oblika vitamina C.

Usporedba bioraspoloživosti svih drugih oralnih primjena vitamina C s Altrient liposomskom primjenom, je kao uspoređivanje pištolja na vodu s vatrogasnim crijevom. Ne samo da sam uvjeren da učinkovitost Altrient vitamina C daleko nadmašuje bilo koji tradicionalni oralni dodatak vitamina C, već moje nedavno osobno iskustvo s njim sugerira da bi ponekad mogao biti bolji i od intravenozne primjene.

 

Što su zapravo liposomi?

Liposomi su sub-mikroskopski mjehurići s vanjskom membranom koja se sastoji od dvostrukog sloja fosfolipida, vrlo slične strukture fosfolipidnoj membrani koja okružuje ljudske stanice. Liposomi su u stanju kapsulirati hranjive tvari poput vitamina C i brzo ih transportirati u krvotok i stanice, štiteći ih od oksidacije i razgradnje. Sadržaj liposoma se učinkovito isporučuje kada se stapa sa staničnom membranom. Jedinstveni sustav isporuke liposoma pomaže osigurati daleko bolju apsorpciju vitamina C u usporedbi s drugim standardnim oblicima dodataka vitamina C.

Liposomal Altrient C proizvoeden je od LivOn laboratorija u SAD-u koristeći jedinstvenu patentiranu tehnologiju liposomalne enkapsulacije (LET).

Jedna vrećica liposomalnog Altrienta C sadrži 1000 mg vitamina C u puferiranom obliku natrijevog askorbata.

 

Zašto su fosfolipidi toliko važni?

Osim što su ključna komponenta staničnih membrana, fosfolipidi su prirodne masne tvari koje imaju dodatna biološka djelovanja u tijelu. Oni su važan izvor esencijalnih masnih kiselina (EFA), koje igraju značajnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama i strukturama.

Fosfolipidi se pretvaraju u regulatorne spojeve zvane prostaglandini, koji zajedno s EFA sudjeluju u mnogim biološkim procesima.

Jedna vrećica Altrienta C osigurava 1000 mg fosfolipida, što uključuje 500 mg fosfatidilkolina.

 

Zašto odabrati liposomalni oblik vitamina C?

Dr Levy, koji je strastveni zagovornik liposomalnog vitamina C, sažima jasne prednosti ovog oblika suplementacije vitaminom C:

Jedna od primarnih prednosti Altrientovog liposomalnog vitamina C je skoro potpuna apsorpcija inkapsuliranog askorbata u krvotok. Fizičke kvalitete liposoma također eliminiraju potrebu za probavnom aktivnošću prije apsorpcije i zato nema učinka ispiranja crijeva kod velikih doza. Štoviše, čini se da liposomalni vitamin C ima sporiju stopu izlučivanja i najveći faktor apsorpcije. Poboljšana apsorpcija zajedno s apsorbiranom dozom fosfolipida ima jedinstvene pozitivne prednosti i osigurava najbolju unutarstaničnu isporuku vitamina C.

Dr Levy nije usamljen u svom mišljenju, znatan broj studija već je dokumentirao svestrane prednosti korištenja liposoma za ciljanu isporuku specifičnu za određeno mjesto i za učinkovitu apsorpciju u stanicama.

 

Top 5 prednosti Altrienta C:

1. Preživljava probavu – mikroskopski fosfolipidni mjehurić koji okružuje vitamin C štiti ga od oksidacije i otpornosti na probavne enzime, želučane sokove, žučne soli, alkalne otopine, crijevne bakterije i slobodne radikale koje proizvodi tijelo

2. Nježan za želudac – Altrient C i u visokim  dozama  ne izaziva gastrointestinalne nelagode

3. Učinkovitija apsorpcija – Altrient C od LivOnLabs-a je prvi liposomalni dodatak za zdravlje i ljepotu, koji koristi vrhunsku liposomalnu tehnologiju enkapsulacije, za postizanje maksimalne apsorpcije i za koju je dokazano da premašuje standardne stope apsorpcije vitamina C

4. Praktično – Altrient C prikladne vrećice s jednom dozom su prenosive i jednostavne za uzimanje

5. Tri važna nutrijenta po cijeni jednog – Altrient C sadrži 1000 mg vitamina C, 1000 mg fosfolipida i 500 mg fosfatidilkolina koji podržava kognitivne funkcije

Koliko je siguran vitamin C?

Vitamin C se smatra sigurnim za uzimanje u velikim dozama. Međutim, kod nekih osoba velike doze standardnog oblika vitamina C mogu dovesti do probavnih problema i nelagode u trbuhu.

Tijekom bolesti ili kada smo izložen toksinima ili virusima, potreba tijela za vitaminom C je veća, pa je izbor liposomalnog C vitamina bolji izbor.

Liposomalni vitamin C, 30 vrećica, Altrient/LivOn Labs

49,99  (376,65 kn)

Liposomalni vitamin C, sa klinički ispitanom LET tehnologijom ima maksimalnu staničnu apsorpciju

 • Proizvođač LivOn Labs je inovator liposomalne tehnologije od 2004. god
 • Svaka vrećica sadrži 1000 mg liposomalnog vitamina C
 • Nježan za želudac

Sadržaj: 30 vrećica

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 1015 Kategorije: , , , ,
Pročitaj više