Vitamin E je važan, ali često zanemaren antioksidans
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Ako jedemo uravnoteženu, neprerađenu, organsku hranu, opskrbit ćemo svoje tijelo vitalnim hranjivim tvarima koje su nam potrebne za postizanje ili održavanje optimalnog zdravlja.
Ponekad je izazovno slijediti zdrav način prehrane, jer je teško postići raznolikost hranjivih tvari. Tada je potrebno nadoknaditi ono što nam nedostaje, a to možemo pažljivim odabirom prirodnih dodataka prehrani.
Jedan od sastojaka koji se često zanemaruje je vitamin E, snažan antioksidans topiv u mastima, koji je važan za zdravlje kože, očiju, ženskog, imunološkog i kardiovaskularnog sistema.
Na tržištu postoji mnogo dodataka koje ga sadrže, ali velika većina njih kao izvor vitamina E koristi soju.
Tražeći dobru alternativu, dr. Mercola je htio, ne samo izbjeći soju, već i provjeriti u kojim drugim izvorima vitamina E nije korištena genetski modificirana (GMO) sirovina. Zato je odlučio kao izvrstan prirodni izvor vitamina E u svojoj formuli koristiti suncokret (SunE900®), točno onakav kako ga proizvodi biljka, bez metilacije i bez alergena.
Prirodni vitamin E se sastoji od 8 različitih spojeva: od četiri tokoferola i četiri tokotrienola
- Tokoferoli : Alfa, Beta, Gama i Delta
- Tokotrienoli: Alfa, Beta, Gama i Delta
Kad se vitamin E uzima kao nadopuna zdravoj prehrani, od vitalne važnosti je: uspostaviti ravnotežu svih osam hranjivih tvari vitamina E. Ako sadrži samo alfa tokoferol (sintetski ili prirodni), koji se najčešće nalazi u dodacima prehrani i ako njegova visoka razina prevlada u tijelu, mogu se potencijalno iscrpiti ostali tokoferoli i tokotrienoli.
Dobro je znati:
- Ako jedemo zdravu hranu, dobivamo svih osam različitih spojeva vitamina E
- Kod sintetskih dodataka vitamina E, dostupan je samo jedan od osam spojeva (alfa-tokoferol). Ostalih sedam spojeva obično nisu prisutni u kemijski dobivenom obliku
- Sintetski oblici vitamina E sadrže samo 12% vrijednosti od onih koji se prirodno nalaze u određenim namirnicama
Vitamin E, antioksidans topiv u mastima, pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa
Naše tijelo treba obje vrste: antioksidanse topive u vodi i i one topive u mastima (lipidima), jer svaki od njih štiti različite vrste stanica u procesu uništavanja slobodnih radikala.
- Antioksidansi topivi u vodi – prisutni su u vodenim tekućinama, kao što je krv, te unutarstanična i izvanstanična tekućina. Primjeri antioksidansa topivih u vodi uključuju vitamin C, glutation i katehine iz zelenog čaja.
- Antioksidansi topivi u lipidima – lokalizirani su na staničnim membranama i lipoproteinima. Oni štite stanične membrane od peroksidacije masti. Primjeri antioksidansa topivih u mastima uključuju vitamin E, A i astaksantin.
Kada su u pitanju antioksidansi topivi u mastima, vitamin E bi trebao biti često zastupljen u dnevnom načinu prehrane.
Primjer zdrave hrane koja sadrži vitamin E:
Hrana | Količina | Vitamin E (u mg) |
---|---|---|
Ulje pšeničnih klica | 1 žlica | 20,3 mg |
Sjemenke suncokreta | 28 g | 7,4 mg |
Bademi | 28 g | 6,8 mg |
Orasi | 50 g | 11 mg |
Lješnjaci | 28 g | 4,3 mg |
Avokado | ½ | 2 mg |
Brokula | ½ šalice | 1,2 mg |
mango | ½ šalice | 0,7 mg |
špinat | 1 šalica | 0,6 mg |
Većina orašastih plodova i sjemenki su dobri izvori vitamina E
Kvalitetan vitamin E:
Ne sadrži sintetski vitamin E – Sintetski vitamin E se najčešće označava sa “dl” (dl-alfa-tokoferol), dok nesintetski koristi oznaku “d” (d-alfa-tokoferol)
Ne sadrži soju ili derivate sojinog ulja – Zbog potencijalnih zdravstvenih rizika od soje, trebalo bi izbjegavati dodatke vitamina E koji ju sadrže
Izbjegava bilo kakve genetski modificirane (GMO) sastojke u formuli – To može biti izazovno, jer proizvođači dodataka prehrani nisu obvezni navoditi pojedinosti o GMO sastojcima. S obzirom da se vitamin E prirodno stvara u raznim biljkama i da su mnoge od ovih biljaka danas genetski modificirane (osobito u SAD-u), preporuka je da se izbjegavaju suplementi proizvedeni od kukuruza, soje ili sjemenki pamuka
Ima ravnotežu sva četiri prirodna spoja u tokoferolu – Ako se radi o sintetskom obliku vitamina E (d-alfa-tokoferol-u), najvjerojatnije neće sadržavati nijedan drugi tokoferol (beta, gama i delta).
Ima ravnotežu sva četiri prirodna spoja u tokotrienolu – Podatke o njima često nećemo pronaći na naljepnicama dodataka vitamina E, jer sintetske formule ne sadržavaju zdrave tokotrienole
Održava nisku dozu alfa-tokoferola – kako bi se izbjeglo iscrpljivanje ostalih tokoferola i tokotrienola, dnevna količina alfa-tokoferola ne bi trebala biti viša od 200 mg na dan
Koristi pouzdanu tehnologiju za isporuku u Licaps® kapsulama, koje čuvaju vitamin E od oksidacije
Vitamin E Dr. Mercole sadrži svih 8 spojeva vitamina E u balansiranom omjeru:
- 134 g vitamina E (kao d-alfa-tokoferol) iz NON GMO suncokretovog i palminog ulja
- Kompleks NON GMO tokoferola i NON GMO tokotrienola iz rižinog i palminog ulja: 25 mg mješavine alfa-, beta-, gama- i delta tokoferola i 70 mg mješavine alfa-, beta-, gama- i delta tokotrienola
Vitamin E Dr. Mercole koristi zaštitnu kapsulu Licaps® , proizvedenu posebnom tehnologijom za puno veću zaštitu u odnosu na kapsule od gela, jer:
- Smanjuje mogućnost oksidacije sa proizvedenim “mjehurićem svježine”
- Osigurava da su svi dijelovi čvrsto povezani u jednodijelnu kapsulu
- Produžuje vijek trajanja kroz specifičan proces punjenja i brtvljenja