Snaga prirodnih enzima za široki raspon tegoba
Enzimi u našem tijelu imaju ulogu katalizatora koji povećavaju brzinu gotovo svih kemijskih reakcija unutar stanica.
Pomažu u razgradnji molekula hrane kod probave, uklanjaju toksine, regeneriraju stanice, izgrađuju mišiće, doprinose jačanju imunološkog sistema, smanjuju upale, održavaju metabolizam i sudjeluju u mnogim drugim kemijskim procesima koji su neophodni za funkcioniranje organizma.
Pored enzima amilaze (koji rastvara ugljikohidrate) i lipaze (rastvara masti), proteaze (proteolitički enzimi) su zbog nevjerojatnih dobrobiti na zdravlje zadnjih 20 godina postali predmet brojnih znanstvenih istarživanja. Toj grupi pripadaju papain, bromelain, nattokinaza, lubrokinaza, serrapeptaza, rutin, zingibain (proteaza iz đumbira) i drugi enzimi iz prirodnih izvora.
Smanjnje boli uz pomoć enzima
Glavna karakteristika proteolitičkih enzima je: rastvaranje suvišnih proteinskih nakupina stanica – fibrina, koji mogu uzrokovati štetne promjene u organizmu.
Prirodni mehanizam našeg tijela da zaštiti oštećeno ili napadnuto tkivo je skup složenih biokemijskih reakcija koje nazivamo upala.
U njenom nastajanju u nizu dinamičkih procesa sudjeluju mnogobrojni biološki medijatori, među kojima je i fibrinogen, iz kojeg nastaje fibrin.
Kad jednom dođe do upale i pojave suvišnih fibrina koji u prirodnom imunološkom procesu nisu bili razgrađeni fibrinolizom, proteolitički enzimi imaju ulogu da svojim djelovanjem pomognu njihovu razgradnju, što rezultira smanjenjem upale, boli, oteklina, kao i razgradnjom proteina bradikinina, koji u upaljenom i oštećenom tkivu ima ulogu da signalizira osjećaj boli, te živce čini hipersenzitivnim na dodir, toplinu i druge podražaje.
Znanstveni radovi dokazali su da proteolitički enzimi doprinose:
1. Smanjenju upala i boli
2. Smanjenju oteklina (napr. nakon ortopedskih operacija, kod upale prikliještenog i otečenog živca, sportskih ozljeda zglobova, mišića i tetiva, sindroma karpalnog tunela, bursitisa, gihta, otečene sluznice u vrijeme alergija, dentalnih zahvata i upala desni…)
3. Razgradnji proteinskih tvorevina, kao što su ciste, polipi… (fibrocistične dojke, ciste na štitnjači, tvorevine u jajovodima i maternici…)
4. Razgradnji plaka na stijenkama krvnih žila, smanjenju varikoznih vena
5. Razgradnji Candide albicans koja se pretežno sastoji od proteina
6. Razgradnji mikroožiljaka kod trauma, ožiljkastog tkiva (pulmonalna fibroza), te ožiljaka na završecima živčanih stanica (neuropatija)
7. Olakšanju boli kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa – smanjenjem upale i povećanjem pokretljivosti zglobova
8. Razgradnji cista kod policističnih jajnika
9. Ublažavanju bolova kod endometrioze i PMS-a
10. Zarastanju dijabetičkih rana, dekubitusa, nekrotičkog tkiva
11. Smanjenju povećane prostate, olakšanju mokrenja
12. Razrjeđenju sluzi na sluznicama, pročišćenju sinusnih šupljina, smanjenju upale sinusa i grla
13. Olakšanju disanja i smanjenju kašlja
14. Razgradnji proteinske ovojnice tumorkih stanica, virusa i bakterija
15. Smirivanju upaljenih akni, ekcema i vlasišta
16. Olakšanju simptoma kod alergija
17. Smanjenju kroničnog umora i simptoma fibromijalgije
Ukratko proteolitički enzimi pomažu kod:
- SMANJENJA UPALA, BOLI I OTEKLINA
- RASTVARANJA BIO FILMA BAKTERIJA, VIRUSA I GLJIVICA
- RAZGRADNJE PROTEINSKIH TVOREVINA (sluzi, polipa, cisti, plaka, ožiljaka, ovojnica tumorskih stanica…)
************
Formula Systemic Proteolytic Enzymes iz Time Healtha sadrži vegetarijanske proteolitičke enzime iz tradicionalnog japanskog jela natto, papaje, ananasa, đumbira i drugih enzima dobivenih prirodnom fermentacijom, te ionske minerale u tragovima, koji doprinose izgradnji i regeneraciji novih stanica. Svaka biorazgradiva bočica sadrži 120 veganskih kapsula iz tapioke.
Proteolitičke enzime je najbolje uzimati 1h prije ili 2 sata nakon jela, kako svoju enzimsku aktivnost ne bi usmjerili na razgradnju proteina iz hrane koju smo konzumirali, nego na razgradnju suvišnih proteina u stanicama.