Bio kulture za zdravu mikrofloru
Probavni trakt sadrži milijarde kultura dobrih bakterija koje imaju važnu ulogu u našem zdravlju: pomažu u probavi i apsorpciji hranjivih tvari, podržavaju imunološki sustav i utječu na mentalno zdravlje.
Međutim probavni trakt je vrlo osjetljiv na poremećaje kao što su stres, konzumiranje nezdrave ili pokvarene hrane, alkohola, prevelikih količina šećera, antibiotika i drugih lijekova…
U takvim slučajevima potrebno je učiniti promjene koje potiču obnovu mikrobioma i smanjiti simptome koje takvi poremećaji obično donose: kroničan umor, upale, sniženo raspoloženje, “brain fog” – osjećaj smušenosti, probleme s kožom, poremećenu probavu, narušen imutitet i sl.
Konzumacija probiotičkih kultura poboljšava imunološki, gastrointestinalni i reproduktivn sustav. Organska fermentirana hrana bogata kulturama dobrih bakterija pruža zaštitu od raznih upalnih bolesti crijeva, pa čak i od ulceroznog kolitisa, problema sa glutenom i sindroma iritabilnog crijeva (IBS).
Probiotičke kulture također mogu poboljšati vaginalno zdravlje, simptome nealkoholne masne jetre, intolerancije na hranu, obnovu crijevne flore nakon antibiotika, ekceme i mnoge druge poremećaje.
Crijeva – naš drugi mozak
Otkako su znanstvenici otkrili važnost veze između crijeva i mozga, sve se više ispituju njihove složene interakcije.
Poznato je da njihovo uzajamno djelovanje utječe na patogenezu niza poremećaja u koje je uključena upala, kao napr. kod poremećaja raspoloženja, autističnog spektra, nedostatka pažnje, multiple skleroze, pretilosti i dr…
Više studija pokazalo je da konzumacija probiotika može spriječiti povećanje određenih hormona stresa, uključujući ACTH, kortikosteron i epinefrin preko osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda.
Ponekad može iznenaditi činjenica da zapravo imamo dva mozga – jedan u glavi, a drugi u crijevima.
Tijekom razvoja fetusa, jedan dio moždanog tkiva formira se u središnjem živčanom sustavu, dok se drugi razvija u enterički živčani sustav, oblažući stijenke gastrointestinalnog sistema, od jednjaka do završnog debelog crijeva.
Oba “mozga” su međusobno povezana s vagusom – živcem koji ide od moždanog korijena, sve do naših crijeva.
Ta veza je poznata kao “gut-brain connection” (poveznica crijeva i mozga). Kad smo pod stresom, to utječe na poruke koje putuju duž ove osi. Kao odgovor, poruke o stresu oslobađaju velik broj neurotransmitera i citokina koji mogu potaknuti probleme u gastrointestinalnom traktu.
Stres utječe na crijeva na više načina:
- Ima negativno djelovanje na crijevnu mikrofloru
- Ometa sposobnost regeneracije sluznice probavnog trakta
- Smanjuje izlučivanje enzima
Jedan od načina kako uz zdravu prehranu bogatu vlaknima možemo obnoviti mikrobim je i redovito uzimanje 12 sojeva Bio kultura iz Time Healtha sa snažnih 55 milijardi CFU u patentiranim DRcapsTM kapsulama s odgođenim otpuštanjem, koje su otporne na želučanu kiselinu.
DRcapsTM kapsule štite korisne bakterijske kulture i dostavljaju ih izravno tamo gdje su najpotrebnije. To dovodi do ukupno većeg broja korisnih kultura koje koloniziraju crijeva u odnosu na broj štetnih bakterija koji postepeno postaje sve manji.
Bio Culture su stabilne i ostaju aktivne na sobnoj temperaturi, tako da nema potrebe za držanjem u hladnjaku.
Važnost prebiotika
PREbiotici hrane prijateljske bakterije u crijevima.
Nakon što ih konzumiramo putem hrane, kapsula ili praha otopljenog u vodi, prebiotici prolaze kroz gornji dio gastrointestinalnog trakta i ostaju neprobavljeni jer ih ljudsko tijelo ne može u potpunosti razgraditi. Ali kad dospiju u debelo crijevo, gdje ih fermentira crijevna mikroflora, pomažu u stvaranju veće koncentracije specifičnih probiotika poput bifidobakterija i laktobacila.
Iako su to oblici ugljikohidrata, oni sadrže manje kalorija od šećera i ne uzrokuju skok šećera u krvi. Dodaju se u vrlo malim količinama, kako ne bi izazvali probavne smetnje.
Namirnice koje imaju prebiotička svojstva su napr. korijen konjaca, list maslačka, svježi češnjak, luk, šparoge, tapioka prah, korijen cikorije, nedozrele banane, artičoke i drugo povrće bogato vlaknima.