Kontrolu nad metaboličkim zdravljem možemo postići uz BIOTHIN® – kulture dobrih bakterija

Gotovo devet od 10 osoba zapadne kulture metabolički je nezdravo, što objašnjava zašto toliko ljudi ima višak kilograma, posebno u obliku rizične trbušne masti. Znanstvenici su otkrili poseban probiotički soj, Lactobacillus gasseri BNR-17™, koji promiče metaboličko zdravlje, regulira tjelesnu masnoću i razinu glukoze u krvi

Posljednjih godina poremećaji metaboličkog zdravlja u svijetu su porasli do razmjera epidemije.

Ovo loše stanje organizma karakterizira pet fizičkih čimbenika:                                                                                           

  1. Veliki opseg struka (što ukazuje na visoku razinu masnoća oko organa)
  2. Razine krvnog tlaka iznad normalnih
  3. Razine šećera u krvi iznad normalnih
  4. Razine triglicerida iznad normalnih
  5. Niske razine lipoproteina visoke gustoće (HDL) kolesterola

Tri ili više od ovih čimbenika, pokazatelji su za poremećaj u metaboličkom zdravlju i za rizike koji utječu na srce, jetru, gušteraču, mozak i druge organe. Metabolički sindrom mogu imati i osobe koje nemaju prekomjernu težinu.

Što stoji iza ove rastuće epidemije? 

  • “Zapadnjačka” prehrana – osobito konzumacija prevelike količine šećera, rafiniranih ugljikohidrata i prerađenih biljnih ulja, koja sadrže visoki postotak oksidirane omega-6 linolenske kiseline.

Omega-6 linolenske kiseline pokreću mitohondrijsku disfunkciju (što vodi u bolest) i narušavaju ravnotežu omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Jednostavna zamjena ovih ulja zdravim zasićenim mastima, kao što su maslac, mast i kokosovo ulje, može drastično poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

  • Stres također ima štetno djelovanje na organizam. Kada smo pod stresom, tijelo stvara više hormona kortizola, koji može povećati razinu šećera u krvi
  • Dob: nakon srednje životne dobi, udio masti u tjelesnoj težini počinje se mijenjati, osobito kod žena, kada se dio mišićne mase sve više zamjenjuje masnim tkivom

Jesmo li metabolički zdravi?

Jedan od najboljih načina da saznamo svoju razinu metaboličkog zdravlja je izračunavanje omjera struka i bokova.

Omjer struka i bokova pouzdan je pokazatelj razine metaboličke kondicije.

Da bismo odredili svoj omjer, morali bismo izmjeriti struk na najužem dijelu, a bokove na najširem dijelu.

Bilo bi dobro zbog sigurnosti napraviti dva očitanja.

Zatim podijelimo omjer struka s omjerom bokova i usporedimo rezultat s tablicom u nastavku, kako bismo saznali razinu rizika za buduće probleme.

 

Omjer opsega struka i bokovaMuškarciŽene
Idealno0.80.7
Nizak Rizik<0.95<0.8
Umjeren Rizik0.96 – 0.990.81 – 0.84
Visok Rizik>1.0>0.85

Ove brojke nam govore: što je omjer veći, to je veća vjerojatnost da se oko trbušnih organa nakuplja masnoća – nešto što sigurno ne želimo.

Masnoća oko trbuha narušava naše zdravlje

Kad dosegnemo srednju životnu dob, udio masti u tjelesnoj težini obično se povećava, osobito kod žena.

Svi imamo dvije vrste masti u tijelu. Potkožna masnoća leži neposredno ispod kože i daje joj izgled ” kore naranče”. Ovakvu masnoću možemo stisnuti među prstima, a ona se taloži u donjem dijelu tijela (u obliku kruške).

Drugi tip, visceralna mast, nalazi se više oko trbuha (u obliku “jabuke”). Također poznata kao “trbuščić” ili “mast srednjih godina”, visceralna masnoća je mnogo više od neželjene nakupine na trbuhu.

Za razliku od potkožnog masnog tkiva, visceralna masnoća je pravi zdravstveni problem. Salo na trbuhu može uzrokovati i da netko normalne težine bude metabolički nezdrav.

Visceralna masnoća se taloži duboko u prostorima trbušne šupljine i obavija unutarnje organe. Iako možemo vidjeti i izmjeriti visceralnu masnoću, ne možemo je stisnuti kao potkožnu masnoću.

Ove trbušne masne stanice razlikuju se od ostalih masnih stanica u tijelu – one su biološki aktivne i proizvode vlastite hormone i druge tvari kao da su vlastiti organ.

Ova vrsta masti također oslobađa potencijalno opasne slobodne masne kiseline. Budući da se visceralna mast obično nalazi blizu portalne vene, masne kiseline mogu putovati do jetre i utjecati na lipide u krvi.

 

Smeđa mast i bijela mast

Malo je poznato da osim potkožne i visceralne masti, u svom tijelu imamo još dvije vrste masti.

Imamo ono što je poznato kao “smeđa mast” i “bijela mast”.

Smeđa mast je najbolji prijatelj našeg metabolizma, kada je u pitanju upravljanje tjelesnom težinom.

Bijela mast pohranjuje energiju, dok je smeđa mast metabolički aktivna vrsta masti koja zapravo sagorijeva energiju. Dobivena od mišića, smeđa mast sagorijeva bijelu masnoću.

Bebe se rađaju sa zalihama smeđe masti koja im koristi za održavanje tjelesne  temperature, ali u odrasloj dobi ona uglavnom nestaje. Ograničena količina smeđe masti koju imamo može se naći oko krvnih žila u području vrata. Smeđa mast također može biti prošarana bijelom masnoćom u visceralnom masnom tkivu.

Aktivacija smeđe masti povezana je s optimalnim metabolizmom. Ljudi koji su vitki, mladi i imaju normalnu razinu šećera u krvi, imaju više smeđe masti od drugih.

Kako možemo aktivirati smeđu masnoću za bolje zdravlje i manji opseg struka?

Uz zdrav način života, jedan od načina za to su hladne kupke, koje stoljećima prakticiraju narodi skandinavskih zemalja i Rusije, ili ako zdravstveno stanje dozvoljava, često tuširanje u hladnoj vodi koje pokreće mnoge pozitivne promjene u tijelu.

7 načina da poboljšamo svoje metaboličko zdravlje

Dobra vijest je da je visceralnu masnoću lakše dobiti, ali je lakše i izgubiti.

Dr. Mercola preporučuje sedam načina koji mogu pomoći u borbi protiv trbušne masnoće:

  1. Povremeni post i ketogena dijeta
    Ove strategije mogu pomoći u proizvodnji energije u stanicama i dramatično smanjiti unos ugljikohidrata i masti loše kvalitete. Knjiga Dr.Mercole “Fat for Fuel”, objašnjava korake za očuvanje zdravlja mitohondrija i način kako tijelo može sagorijevati vlastite masti kao gorivo
  2. Puno čiste vode
    Ostati hidrirani – jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bi se zaštitili od posljedica stresa. Dehidracija utječe na oslobađanje kortizola i narušava metabolizam
  3. Dovoljno kvalitetnog sna
    Dobar odmor pomaže u kontroli stresa. Nedostatak sna može dovesti do povećanja kortizola i poremetiti metabolizam
  4. Optimalna razina vitamina C
    Vitamin C štiti tijelo od posljedica stresa i podržava zdravu razinu šećera u krvi
  5. Minimalan unos ugljikohidrata
    Kada konzumiramo ugljikohidrate, tijelo proizvodi inzulin koji zajedno s kortizolom utječe na razinu šećera u krvi. Smanjenje unosa ugljikohidrata (što se također događa kod ketogene dijete) smanjuje se lučenje inzulina i nakupljanje visceralne ili trbušne masti
  6. Pomoć Lactobacillus gasseri, BNR17™
    Poseban probiotički soj Lactobacillus gasseri, BNR17™, izoliran iz majčinog mlijeka, pozitivno utječe na metaboličko zdravlje spriječavajući apsorpciju ugljikohidrata u crijevima
  7. Smanjiti stres
    Kada smo dulje vremena pod stresom, povećana razina kortizola iscrpljuje nadbubrežne žlijezde i povećava distribuciju masti u području trbuha

 

Lactobacillus gasseri BNR17™ pretvara i eliminira ugljikohidrate iz probavnog trakta

S obzirom da gastrointestinalna flora igra važnu ulogu u metaboličkom zdravlju, neophodno je podržavati zdravlje crijeva zdravom prehranom i kvalitetnim kulturama dobrih bakterija.

Znanstvenici su identificirali probiotički soj Lactobacillus gasseri BNR17™, za koji se klinički dokazalo da je jedan od najboljih sojeva za probavno i metaboličko zdravlje.

Lactobacillus gasseri, BNR17™ je dio normalne mikrobne flore crijeva, a usko je povezan sa skupinom Lactobacillus acidophilus.

Specifičnost soja Lactobacillus gasseri BNR17™ je u tome što pretvara ugljikohidrate iz prehrane u neprobavljiva vlakna, po imenu egzopolisaharidi (EPS), koje tijelo ne može probaviti ili iskoristiti, pa se kao blokirani ugljikohidrati izbacuju iz tijela kao otpad.

BIOTHIN® sadrži Lactobacillus gasseri BNR17™

Iako stručnjaci preporučuju ograničen unos ugljikohidrata kod poremećaja metaboličkog zdravlja, Lactobacillus gasseri BNR17™ u BIOTHIN®-u nam omogućuje da ponovo uživamo ​​u hrani (ugljikohidratima) od koje smo možda odustali zbog zdravstvenih problema.

Kliničke studije su dokazale da soj Lactobacillus gasseri BNR17™:

  • Promovira zdravo skladištenje visceralne masti u području trbuha
  • Podržava normalnu osjetljivost na glukozu
  • Promiče prirodno upravljanje težinom, uključujući indeks tjelesne mase
  • Održava normalan omjer opsega struka i kukova
  • Podržava proizvodnju i razgradnju masnih kiselina
  • Promiče optimalnu probavu i redovitost

Ako ponekad želimo uživati ​​u omiljenom jelu od tjestenine ili drugim ugljikohidratima – uz pomoć soja Lactobacillus gasseri BNR17™ u BIOTHIN®-u, možemo udovoljiti našoj želji bez opterećenja metaboličkog zdravlja.

BIOTHIN® kapsule sa odgođenim otpuštanjem se uzimaju jedanput dnevno, po mogućnosti s istim obrokom svaki dan.