Ekstrakt organskog kurkumina snažno štiti stanice od slobodnih radikala

Začin kurkuma i njen primarni aktivni spoj, kurkumin, su dio Ayurvede – cijenjene indijske znanosti o prirodnom liječenju, koja je stara više od 5.000 godina

Što je bioraspoloživost?

Bioraspoloživost je mjera za brzinu i opseg po kojima neki aktivni spoj dospijeva u krv nakon unosa u organizam.

Kurkuma i kurkumin, po svojoj kemijskoj prirodi, imaju vrlo nisku bioraspoloživost. Poznato je da ih tijelo teško apsorbira i koristi, jer su oba sastojka nestabilna u probavnom traktu i nastoje se brzo eliminirati. Onu malu količinu koja se apsorbira, jetra brzo metabolizira.

To je uistinu prava šteta, jer postoje brojni znanstveni članci i klinička ispitivanja koja pokazuju zdravstvene prednosti kurkuminoida – bioaktivnih spojeva u kurkumi i kurkuminu.

Kurkuma i kurkumin

Često se može vidjeti kako se kurkuma i kurkumin spominju zajedno, no ipak nisu isti.

Kurkuma, znanstveno poznata kao Curcuma longa, poznati je kulinarski začin u prahu koji potječe iz korijena biljke, odnosno rizoma.

Kurkumin je dio kurkume i dobiva se iz njenog korijena. Ovaj jedinstveni karotenoidni pigment daje kurkumi jarko žutu boju i jedinstven okus.

Taj karotenoid pomaže biljci da apsorbira svjetlost koja se koristiti kao energija za fotosintezu. Djeluje i kao snažan antioksidans koji štiti biljne stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Osim kurkumina, u kurkumi postoje još dva prirodna spoja, demetoksikurkumin i bis-demetoksikurkumin. Ova dva spoja, zajedno s kurkuminom, nazivaju se kurkuminoidima.

Od tri navedena kurkuminoida, kurkumin je najaktivniji i najkorisniji za zdravlje.

Dok kurkuma i kurkumin imaju mnogo sličnih učinaka na zdravlje, studije pokazuju da kurkumin ipak ima više prednosti kada su u pitanju antioksidativna zaštita i podrška određenim aspektima zdravlja, uključujući:

 • metaboličko zdravlje
 • zdravlje zglobova i kostiju
 • normalni upalni odgovor
 • kognitivno zdravlje

Sadrže li dodaci prehrani prave kurkuminoide?

Kurkuma i kurkumin kao dodaci prehrani postali su popularni posljednjih godina zbog svojih vrijednih kurkuminoida. Nažalost, velika potražnja za tim proizvodima učinila ih je metama prijevara.

Pojavila se velika zabrinutost zbog kontaminacije formula i proizvoda koji ne sadrže ono što navode na svojim etiketama. Situacija je postala toliko ozbiljna da su mnogi od tih proizvoda opozvani.

S obzirom da su kurkuma i kurkumin u obliku praška, lako ih je falsificirati i pomiješati s punilima. U nastojanju da smanje troškove, neke tvrtke to i rade. Falsifikat kurkume prvi put je prijavljen prije otprilike 50 godina, 1970-ih godina.

Kontaminirani proizvodi se otkrivaju suvremenim sofisticiranim testiranjem. Nezavisno laboratorijsko ispitivanje otkrilo je različite probleme s nekim dodacima kurkumina i kurkume:

 • sastav ne odgovara onome što je na etiketi i proizvodi ne sadrže obećane kurkuminoidne spojeve
 • proizvodima su dodane sintetičke boje i škrob (iz tapioke), talk ili kreda u prahu
 • proizvodi sadrže sintetički kurkumin dobiven iz petrokemikalija, koji je tri puta jeftiniji za proizvodnju od prirodnih kurkuminoida

Sintetski kurkumin kemijski je identičan prirodnom kurkuminu, može ga biti teško otkriti konvencionalnim testovima. To zahtijeva posebna ispitivanja testom na ugljik-14 koji omogućuje razlikovanje biljnih od petrokemijskih materijala.

Prisutnost bilo kojeg lažnog sastojka zabrinjava – bez obzira je li potencijalno štetan ili ne. Kad su kurkuma ili kurkumin kontaminirani, ne dobivaju se prave vrijednosti koje je priroda oduvijek imala za nas.

Kurkumin podržava sve funkcije u tijelu

S obzirom da su kurkuminoidi, bioaktivni spojevi u kurkumi i kurkuminu, bili predmet toliko članaka i studija (više od 12.000 znanstvenih članaka i 200 kliničkih ispitivanja do danas), nije čudo što je ovaj začin doživio tako spektakularan porast popularnosti.

Po broju kliničkih ispitivanja s kurkuminom, znanstvenici su se najčešće usredotočili na:

 • Zdravlje stanica
  Kurkumin može utjecati na više staničnih signalnih molekula, a nakon što uđe u stanice, utječe na više od 100 molekularnih puteva, podržavajući zdravu staničnu funkciju
 • Zdravlje zglobova
  Zbog antioksidativne podrške kod upala, kurkuma i kurkumin se preporučuju za pokretljivost i zdravlje zglobova
 • Zdravlje jetre i žučnog mjehura
  Kurkumin podržava zdravu funkciju jetre i žučnog mjehura, te potiče normalnu proizvodnju žuči
 • Metaboličko zdravlje
  Kurkumin pomaže u održavanju zdrave, normalne razine glukoze
 • Kognitivno zdravlje
  Studije pokazuju da kurkumin podržava pozitivno raspoloženje, pažnju, fokus i druge važne aspekte kognitivnog zdravlja, zbog svoje jedinstvene sposobnosti da može prijeći krvno-moždanu barijeru
 • Kardiovaskularno zdravlje
  Kurkumin podržava zdravlje srca, promičući zdrav protok krvi kroz svoj utjecaj na proizvodnju dušikovog oksida

Veličina čestica je važna

Zbog ograničene učinkovitosti kurkumina, tijekom godina se pokušavalo poboljšati njegovu apsorpciju i bioraspoloživost.

Strategije koje se koriste za izradu formula kurkumina uključuju:

 • Dodavanje sredstava za poboljšanje, poput ulja kurkume i piperina, za poticanje probavnog sustava
 • Integriranje kurkumina u različite matrice, poput proteina sirutke, silicijevog dioksida, rižinog brašna i magnezijevog stearata, za poboljšanje apsorpcije
 • Formulacije nanočestica koje koriste sastojke, poput sintetičkog emulgatora Polisorbata 80 (“Tween 80”), keramičkih čestica, polietilen glikola i drugih potencijalno štetnih tvari
 • Kemijski modificirane varijacije kurkumina
 • Smanjenje veličine čestica pomoću Polisorbata 20, vlakana, celuloze, stearinske kiseline i drugih dodataka

Nažalost, neke od ovih strategija koriste sastojke koji nisu odobreni za prehranu ljudi ili uključuju sastojke koji zapravo mogu narušiti tjelesne procese.

Poboljšana bioraspoloživost ovisi o nekoliko čimbenika: povećanoj topljivosti u vodi i želučanoj tekućini, propusnosti u crijevima i sprječavanju moguće razgradnje. Iako određeni pristup uspješno ispunjavaju jedan uvjet, nema jamstva da će i svi drugi čimbenici biti ispunjeni.

Većina strategija ima mali utjecaj na apsorpciju. Smanjenje veličine čestica bilo je najuspješnije, ali samo sa odgovarajućom veličinom čestica.

Na temelju svih dostupnih podataka, istraživači su otkrili da mikronizirane formulacije kurkumina daju najveća obećanja za apsorpciju i bioraspoloživost.

Ekstrakt organske kurkume: minimalna doza za maksimalnu efikasnost

Prilikom odabira suplementa koji sadrže kurkumu, trebali bismo se pitati:

 • Jesu li visoke dnevne doze zaista potrebne za postizanje pozitivnih učinaka na zdravlje?
 • Mogu li se izbjeći sintetički nosači i nanočestice?
 • Je li za optimalnu apsorpciju potreban ekstrakt crnog papra, piperin?

Dr. Mercola koristi USDA certificirani organski ekstrakt kurkumina, koji pruža 24 puta veću apsorpciju od ostalih ekstrakata standardnih na 95% kurkumina

Pet je činjenica koje izdvajaju ovu visoko bioraspoloživu formulu od ostalih dodataka kurkume i kurkumina:

 • proizvod je organski, certificiran od USDA i proizveden od čistih sastojaka, bez upotrebe aditiva, nanočestica, zagađivača i sintetičkih sastojaka
 • nije dodan piperin, niti crni papar
 • dobiven je patentiranom tehnologijom, poznatoj po posebnoj koloidnoj suspenziji kurkuminoida i mikroniziranih čestica topivih u vodi, čime je značajno povećana njihova koncentracija
 • zbog puno veće sposobnosti apsorpcije, tijelu je potrebna samo mala doza od jedne tablete dnevno
 • kurkumin dolazi iz organskog ekstrakta rizoma kurkume i može se pratiti do polja na kojem je uzgajana

Ekstrakt organske kurkume izrađen je od korijena kurkume vrhunske kvalitete koja se održivo bere u svom prirodnom staništu. Raste u čistom okolišu, daleko od velikih gradova i zagađenja. U partnerstvu s lokalnim poljoprivrednicima,  primjenjuju se pozitivne poljoprivredne metode uz potpunu sljedivost

Ekstrakt organskog kurkumina – “nova generacija” suplemenata

Konačno postoji način da uz formulu Ekstrakt organskog kurkumina Dr. Mercole iskoristimo jedan od najboljih biljnih darova prirode.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji TurmiPure Gold®, sada možemo uživati ​​u potencijalu kurkume i kurkumina u jednoj maloj tableti na dan.

Ekstrakt organskog kurkumina, 30 tableta, Dr. Mercola

37,15  (279,91 kn)

Ekstrakt organskog kurkumina ima 24 puta veću bioraspoloživost od ostalih kurkuminoida

 • Sinergijsko djelovanje mikročestica kurkuminoida i zaštićene tehnologije koloidne suspenzije
 • Snažna podrška zdravlju jetre, mozga, srca i zglobova

 

 • Doza za 30 dana
TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 1114 Kategorije: ,
Pročitaj više