Uz biodinamički uzgoj i fermentaciju sladić je postao još snažniji antioksidans
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Sladić ili slatki korijen (Glycyrrhiza glabra) je višegodišnja biljka porijeklom iz Mediterana, koja je stoljećima bila cijenjena zbog svojih nutritivnih svojstava. Kao jedan od najstarijih biljnih lijekova na svijetu, sladić se koristio kod raznih bolesti, te za zaslađivanje jela, napitaka i slatkiša.
Sladić sadrži obilje nutrijenata, ali primarna aktivna tvar njegovog korijena je glicirizin, koji je odgovoran za slatki okus i njegova antioksidativna, protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva, zbog kojih ima mnoge zdravstvene prednosti:
- podržava zdravlje gornjih dišnih puteva
- olakšava probavu
- ublažava bol u želucu
- pomaže kod odljeva želučane kiseline u jednjak (GERB)
- kao oblog može ublažiti akne, psorijazu, ekceme i pigmentacije na koži
- smanjuje simptome PMS-a i menopauze
- podržava normalne vrijednosti šećera u krvi
- podržava gubitak tjelesne težine
- kao adaptogen jača otpornost na stres
- obnavlja energiju nadbubrežnih žlijezda
Viša razina uzgoja od organskog
Organski fermentirani sladić u prahu uzgaja se na malim poljoprivrednim farmama u oazi Bahariya u Egiptu po principima biodinamičkog uzgoja. Prozračno tlo i topla klima regije stvaraju idealno okruženje za njegov zdrav korijenski sustav.
Dr. Mercola je kvalitetu sladića podigao na višu razinu i otišao dalje od organskog: poštujući Demeter biodinamičke principe, upotrijebio je tehnologiju fermentiranja sladića, kako bi se:
- povećala bioraspoloživost dragocjenih nutrijenata koji se nalaze u korijenu
- smanjio sadržaj šećera
- pojačalo antioksidativno djelovanje sladića
Dr. Mercola je otkrio mnogostruko veće razine polifenola u biodinamičkom fermentiranom sladiću, u odnosu na biodinamički nefermentirani i konvencionalni sladić.
Kombinacija biodinamike i fermentacije nije bio lak zadatak. Otvarajući novo područje, tim dr. Mercole je radio isključivo sa Demeterovim standardnim tijelom, kako bi postigao biodinamički certifikat za svoj fermentirani sladić, što nikada prije nije bilo učinjeno.
Organski fermentirani sladić u prahu:
- Potječe sa održivih biodinamičkih farmi koje koriste holističke regenerativne poljoprivredne prakse
- Pruža prednosti fermentacije – prvi put su se kombinirala načela biodinamičke poljoprivrede i napredni proces fermentacije, kako bi se smanjio sadržaj šećera i povećala biodostupnost nutrijenata u korijenu sladića
- Ima povećanu antioksidativnu aktivnost – Biodynamic ® organski fermentirani sladić pokazao je pojačano antioksidativno djelovanje u usporedbi s neorganskim i nefermentiranim uzorcima sladića
Demeter Certified Biodynamic® poljoprivreda brine o cijeloj farmi umjesto o pojedinačnom usjevu
Korak ispred organskog, certificirani biodinamički uzgoj promatra biljni svijet kao živi, samostalan i samoodrživ organizam, koji slijedi cikluse prirode i koji daje visokokvalitetnu i nutritivno bogatiju hranu.
Prema Demeter Certified Biodynamic ® standardu, farmeri rade na obnavljanju i održavanju bogatog, biološki raznolikog tla punog živih hranjivih tvari. Certified Biodynamic ® uzgoj koristi regenerativne metode s etičkim i ekološkim pristupom, stvarajući samoodrživi ekosustav.
Demeter Certified Biodynamic® poljoprivreda nadilazi ekološke standarde, jer uzima u obzir cijelu farmu, umjesto pojedinačnih usjeva i proizvoda. Koristi holističke regenerativne poljoprivredne prakse za promicanje zdravlja tla, usjeva i stoke, s naglaskom na održivost, što poboljšava kvalitetu i nutritivnu vrijednost hrane koja se uzgaja.
Usporedba Demeter Certified Biodynamic ® uzgoja sa certificiranim organskim standardima Nacionalnog organskog programa (NOP):
![]() Organski |
|
---|---|
Omogućuje uvoz organskih gnojiva | Smanjuje uvozne materijale korištenjem humusa bogatog hranjivim tvarima stvorenog u sustavu uzgoja |
Dopušta uvozne organske pesticide | Stvaranje biološki raznolikog staništa potiče uravnotežene odnose grabežljivaca s plijenom |
Ne zahtijeva korištenje stoke | Integrira stoku za poboljšanje tla |
Ne bavi se rotacijom usjeva | Promiče plodored i intenzivno koristi pokrovne usjeve (zeleno gnojivo) za dodavanje hranjivih tvari u tlo |
Organska hrana za stoku može doći s bilo kojeg mjesta u svijetu | 50% stočne hrane mora se uzgajati na farmi |
Nema zahtjeva za biološku raznolikost | 10% ukupne površine farme mora biti izdvojeno za biološku raznolikost |
Usredotočen je na usjeve i omogućuje certificiranje samo jednog dijela farme | Fokusiran na farme i zahtijeva da cijela farma bude certificirana |
Certificiranje proizvoda uglavnom se usredotočuje na korištene sastojke | Certifikacija proizvoda koristi 12 standarda biodinamičke obrade tako da korišteni poljoprivredni sastojci definiraju proizvod |
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova