Spirulina sadrži veliki broj fitonutrijenata, aminokiselina, vitamina, minerala, proteina…

Spirulina (Arthrospira platensis) je jednostanična, plavo-zelena alga koja pripada obitelji cijanobakterija.
Poput dulse, kelpa, nori, kombu, arame, wakame i chlorelle, spirulina je poseban proteinski kompleks sa nizom fitonutrijenata, esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala, gama-linolenske kiseline (GLA), proteina koji vežu metale, klorofila, karotenoida i fikocijanina.
Iako je po sastavu slična morskom povrću, pokazalo se da je spirulina lakše probavljiva i ima veću bioraspoloživost hranjivih tvari.
Zbog svog nutritivnog profila i jedinstvene sposobnosti da izdrži ekstremne temperature i teške uvjete, spirulina se smatra održivim izvorom hrane s potencijalom suzbijanja gladi u svijetu. Ujedinjeni narodi su identificirali spirulinu kao primarni sastojak u borbi protiv pothranjenosti.
Savršena cjelovita hrana s proteinima i fitonutrijentima
Spirulina je jedan od najvećih, najprobavljivijih izvora potpunih proteina.
U usporedbi s crvenim mesom, čiji sadržaj proteina iznosi oko 27% ukupne težine, spirulina ga ima između 50 do 70%. Također je izvor i ugljikohidrata, koji čine 15 do 20% njene težine.
Spirulina sadrži impresivan niz fitonutrijenata:
- 18 različitih aminokiselina, uključujući sve esencijalne aminokiseline
- Vitamini A, B i K
- Minerale kalcij, željezo, magnezij, selen, kalij i cink
- Sulfolipide i antioksidativni enzim superoksid dismutazu (SOD)
- Gama-linolensku kiselinu (GLA)
- Spojeve metalotioneina, proteine koji vežu metal
- Antioksidanse, klorofil i karotenoide
- Fikocijanin, pigmentni proteinski kompleks iz obitelji fikobiliproteina
Spirulina je jedan od najvećih izvora fitopigmenta – fikocijanina, koji sirovoj spirulini daje prirodnu plavkastu nijansu. Sadrži ga u izobilju i čini oko 16% njegove ukupne težine.
Fikocijanin podržava regeneraciju matičnih stanica, posebno u koštanoj srži, te stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica, čime utječe na jačanje obrambenog sustava organizma.
Nažalost, većina ljudi danas ne konzumira dovoljno morskog povrća, a i teško je pronaći kvalitetan izvor spiruline zbog potencijalnog rizika od kontaminacije toksinima.
Zdravstvene prednosti spiruline
Organska spirulina Dr. Mercole s certifikatom USDA nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, jer podržava:
- Normalan imunološki i upalni odgovor
- Prirodan proces detoksikacije
- Zdravlje kardiovaskularnog sustava
- Normalnu razinu šećera u krvi
- Zdravlje mozga i živčanog sustava
- Zdravlje kostiju i koštane srži
- Normalnu razinu krvnog tlaka
- Rast korisnih crijevnih bakterija
- Rast mišića, izdržljivosti i energije
- Stanični oporavak nakon vježbe
- Normalnu razinu triglicerida i kolesterola