Acerola – bogat izvor prirodnog vitamina C
Malo drvo ili grm acerole (Malpighia emarginata) iz obitelji Malpighiaceae porijeklom je iz tropskih područja centralne i južne Amerike. Ističe se kao jedan od najmoćnijih prirodnih izvora vitamina C – samo tri acerola trešnje dnevno mogu zadovoljiti potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Zato je kroz povijest acerola bila vrlo tražena zbog prevencije i liječenja skorbuta.
Nutritivni sadržaj acerole
Osim vitamina C, acerola sadrži oko 150 fitonutrijenata, te kombinaciju snažnih antioksidanasa, antocijanina, bioflavonoida i karotenoida.
Bogata je vitaminom A u količinama koje se mogu usporediti s onima iz mrkve, te vitaminima B1, B2, B3, magnezijem, kalijem, bakrom, cinkom i željezom u tragovima.
Svojstva praha acerole iz Time Healtha
- organskog je porijekla – Soil Association certifikat jamči kvalitetu praha koji se dobiva iz ručno ubranih bobica brazilske acerola trešnje
- prirodan je – u usporedbi s industrijski prerađenim i izoliranim vitaminom C, sastav ovog praha je nježan za želudac i dulje se zadržava u organizmu
- savršeno se slaže sa smoothijima, sokovima ili kao dodatak žitaricama
Očuvanje potencije bobica
Kako bi se sačuvala nutritivna vrijednost ubranog voća danas se najčešće koristi tehnika dehidracije. Takav način je jednostavan i jeftin, ali ima gubitak i do 60% nutritivnih vrijednosti ploda.
Time Health je umjesto toga pristupio freeze-drying metodi, što znači da se prilikom pripreme praha acerole bobice dehidriraju u smrznutom obliku. Takav proces osigurava zadržavanje i do 98% nutritivnog profila, ali i okusa.
Zdravstvene dobrobiti acerole
- podrška imunitetu — snažni antioksidansi, prirodno prisutni u aceroli, podržavaju imunološki sustav i sposobnost tijela da se nosi sa raznim svakodnevnim izazovima
- podrška probavi i metabolizmu — acerola trešnje su stoljećima imale ulogu u tradicionalnoj medicini kao pomoć kod bolova u želucu i probavnih smetnji, a postoje i istraživanja koja pokazuju preventivni učinak acerole na prekomjerne razine glukoze nakon obroka
- podrška koži — svestrani antioksidativni učinak acerole njeguje i štiti kožu, ima doprinos u obuzdavanju infekcija, te poboljšanju kod akni, ožiljaka i hiperpigmentacije
- protuupalno djelovanje antocijanina sadržanog u aceroli može olakšati kronične bolove, posebno onih povezanih sa kostima i zglobovima, jer je poznato da povišene razine vitamina C potiču sintezu kolagena i sposobnost zacjeljivanja rana
************
Organska acerola u prahu iz Time Healtha pruža bogatstvo esencijalnih nutrijenata i kao podrška u održavanju i unaprijeđenju zdravlja može se koristiti svaki dan.
Ukoliko se, osim vitamina C (ili proizvoda koji sadrže visoke količine vitamina C) konzumiraju i neki drugi vitamini, kao napr. vitamin B12 ili D3, preporučuje se uzimati ih odvojeno zbog moguće smanjene apsorpcije.