Uz stari recept naših baka opet možemo nadoknaditi kolagen
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Kolagen je spoj esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može proizvesti samo, već se moraju nadoknaditi putem hrane ili dopunskih izvora.
To je “stanično ljepilo” koje pomaže držati zajedno sve vezivno tkivo u tijelu, osiguravajući strukturu za kosti, mišiće, tetive, zglobnu hrskavicu, krvne žile i organe, uključujući i cijeli probavni sustav.
Drugim riječima, ovaj esencijalni protein igra ključnu ulogu u tjelesnom zdravlju, u našem izgledu i utječe na to kako se osjećamo.
Kolagen čini čak 80% proteina u našoj koži i između 25% i 30% ukupnih proteina u tijelu. To je najčešći protein i najzastupljenija tvar u tijelu, druga nakon vode.
Kako starimo, kolagen u koži i vezivnom tkivu slabi i gubi snagu, što dovodi do povećanog broja bora i opuštanja kože. S godinama, koža postaje tanja jer sadrži manje kolagena i elastina.
Elastin i kolagen rade zajedno kako bi koža izgledala mladoliko. Kolagen pruža snagu i čvrstoću za podršku strukturi kože, a elastin doprinosi mekoći i elastičnosti.
U mlađim godinama tijelo proizvodi dovoljno kolagena, kako bi tkiva bila gipka i mlada. Međutim, kada prođemo tridesete, to se počinje mijenjati.
U 40-tim godinama sposobnost tijela da proizvodi vlastiti kolagen opada za oko 25%. Do 60. godine proizvodnja pada na otprilike polovicu mladenačke razine.
Loše zdravlje probavnog trakta, hormonska neravnoteža, pušenje, alkohol, neaktivnost, višak ugljikohidrata i šećera, te drugi čimbenici, mogu pridonijeti gubitku kolagena.
Na sreću, suplementi koji ga sadrže, omogućuju usporavanje opadanja njegove razine, a čak pomažu i pri njegovoj ponovnoj izgradnji, pružajući strukturu i podršku za:
- Kosti i zglobnu hrskavicu
- Mišiće i tetive
- Krvne žile i organe
- Kožu, kosu i nokte
Obnova kolagena je “unutrašnji posao”
Zdrava, blistava koža počinje unutar tijela proizvodnjom kolagena i njegovim održavanjem.
Hidratantne kreme s kolagenom ne mogu puno pomoći, jer su njegove molekule u takvim proizvodima obično prevelike da bi prošle kožnu barijeru do dubljih slojeva kože, a još manje do drugih organa, gdje bi potreba za kolagenom mogla biti još veća.
Vrste kolagena
Postoji više vrsta kolagena, ali tri čine 80 do 90% kolagena u našem tijelu: tip I, II i III.
Najzastupljenije vrste kolagena, tip I i III, koji su neophodni za elastičnost, fleksibilnost i čvrstinu, nalaze se u vezivnom tkivu, tetivama, ligamentima, kostima i u koži svih kralježnjaka, a kolagen tipa II uglavnom izgrađuje zglobnu hrskavicu.
Hrana može potaknuti stvaranje kolagena
Nekoliko hranjivih tvari može pomoći u povećanju razine kolagena:
- Panax, ili korejski ginseng, povećava količinu kolagena tipa I. u krvotoku, stimulirajući proizvodnju fibroblasta u sloju dermisa kože
- Vitamin C je najzastupljeniji antioksidans u ljudskoj koži, jer ju štiti od oštećenja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i oksidativnog stresa, koji su uzrok razgradnje kolagena
- Antioksidansi štite od slobodnih radikala i na taj način pojačavaju učinke kolagena koji se nalazi u tkivima
- MSM i češnjak sadrže sumpor, važnu komponentu za proizvodnju kolagena, te alfalipoičnu kiselinu i taurin, koji pomažu u obnovi oštećenih kolagenih vlakana
Juha od kostiju je jedan od najboljih izvora kolagena
Životinjski proteini su izvrstan izvor kolagena, ali su koncentrirani u dijelovima koji imaju puno vezivnog tkiva, kao što su kosti, koža, tetive i ligamenti, a to su dijelovi koje inače ne jedemo.
Međutim, dugim kuhanjem tih dijelova oslobađa se čisti kolagen, koji se pretvara u želatinu.
Juha od kostiju bila je dugo osnovna namirnica u tradicionalnoj prehrani diljem svijeta, a danas je postala poznata kao superhrana, jer sadrži obilje kolagena tipa I, II i III.
Za proizvodnju više vrsta kolagena potrebne su nam određene aminokiseline, a juha od kostiju osigurava ih sve: glicin, prolin, glutamin, arginin i hidroksiprolin. Ove aminokiseline su neophodne za održavanje zdravlja kože, zglobova, kostiju, gastrointestinalnog trakta, mišića i za mnoge druge organe.
Juha od kostiju sadrži i obilje minerala koji podržavaju proizvodnju kolagena, kao što su kalcij, magnezij, fosfor, silicij, sumpor i kalij.
Studije su pokazale da aminokiseline iz juhe od kostiju pomažu i drugim dijelovima tijela.
Podržavaju:
- Stvaranje elastina, važnog za mladoliki tonus i teksturu kože, te smanjenje pojava finih bora
- Probavu, povećanjem želučane kiseline
- Crijevnu floru i zdravlje crijeva
- Normalne procese detoksikacije sa aminokiselinama koje su prekursor za glutation
- Proizvodnju energije tijekom vježbanja
- Izgradnju DNK i RNA, genetskih građevnih blokova za zdrave stanice
- Normalan upalni odgovor tijela
- Imunološke funkcije
- Osjećaj smirenosti
Za elastičnost zglobova i lakše kretanje
Kako starimo, naši zglobovi se normalno troše i gube fleksibilnost. Zdravlje hrskavice, koja služi kao prirodna amortizacija za zglobove, također opada s godinama.
Juha od kostiju nudi višestruke prednosti:
- Pruža amortizaciju između kostiju, pa time olakšava kretanje
- Opskrbljuje građevne blokove koji pomažu u održavanju jačine kostiju i njihove mineralne gustoće
- Doprinosi jednoj trećini aminokiselina koje se koriste u izgradnji visoko strukturiranih kolagenih vlakana u hrskavici
- Lako se apsorbira, što je prednost u obnavljanju hrskavice i izgradnji kostiju
Juha od kostiju također sadrži važne spojeve poznate kao glikozaminoglikani (GAG), koji podržavaju proizvodnju kolagena i elastina.
Neki od ovih važnih glikozaminoglikana (GAG) su: kondroitin sulfat, glukozamin i hijaluronska kiselina, koji se često dodaju dodacima prehrani za pomoć kod osteoartritisa i nepokretljivosti zglobova.
Juha od kostiju za zdravija crijeva
Juha od kostiju se lako apsorbira i probavlja i djeluje umirujuće na cijeli gastrointestinalni trakt. Zdrava sluznica crijeva omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.
Kolagenske aminokiseline sudjeluju u izgradnji tkiva koje oblaže debelo crijevo i cijeli probavni trakt.
Prirodni glikozaminoglikani (GAG) također podržavaju probavu i zdravlje crijeva, pomažući u obnavljanju crijevne sluznice.
Osobe s probavnim poteškoćama mogu imati posebne koristi od juhe od kostiju, osobito ako su njihove razine kolagena niske.
Juha od kostiju podržava zdravlje crijeva na više načina:
- Obnavlja unutarnji sloj sluznice i podržava normalnu crijevnu propusnost
- Jača i zatvara pukotine na sluznici crijeva, a time smanjuje osjetljivost na hranu
- Pomaže u rastu dobrih bakterija, podržava zdravlje mikrobioma
- Potiče normalan upalni odgovor u probavnom traktu
S obzirom da je ova vrsta kolagena slična kolagenu u našem tijelu, dodavanje juhe od kostiju u dnevnu rutinu, bio bi dobar način da podržimo zdravlje probavnog trakta i poboljšamo svoj ukupni status kolagena.
Uz pomoć tableta Organskog kolagena možemo iskoristiti sve prednosti juhe od kostiju, a da ne moramo pripremati vlastitu juhu.
Tablete Organskog kolagena Dr. Mercole proizvedene su od najfinijeg organskog certificiranog koncentrata juhe od goveđih kostiju u kojem nema hormona ni antibiotika.
Za dodatnu podršku proizvodnji kolagena, Organski kolagen Dr. Mercole se može kombinirati sa Silicijem, Liposomalnim vitaminom C ili Bezalkoholnom tinkturom organskog vitamina C