Fermentacija heljde – izvor prirodnih vitamina i minerala
U posljednjih nekoliko godina heljda (Fagopyrum esculentum) doživljava pravu renesansu u prehrambenoj industriji, iako se već stoljećima uzgaja u Europi i Aziji.
Pripada porodici dvornika (Polygonaceae), nije srodna pšenici, ne sadrži gluten i to je jedan od razloga zašto brašno sjemenki heljde sve više dobiva na popularnosti i značaju.
Međutim, pored brojnih recepata i načina pripreme, postoji novi oblik tehnologije koja kao medij koristi prirodnu fermentaciju heljde, od koje je moguće proizvesti zapanjujući broj vitamina i minerala u vegetarijanskom obliku.
To se postiže inovativnim postupkom, Cultavit®-om, koji omogućava optimizaciju biološkog rasta, koncentriranje esencijalnih hranjivih tvari, vitamina, minerala i elemenata u tragovima u prirodnoj matrici heljde.
S obzirom da naše tijelo mnogo lakše prepoznaje hranjive tvari iz prirodnih izvora, stupanj apsorpcije ovako proizvedenih vitamina i minerala je daleko veći od sintetičkih alternativa.
Zašto su nam potrebni multivitamini?
Današnji industrijski uzgoj hrane i iscrpljivanje poljoprivrednog tla dramatično smanjuju razine hranjivih tvari u voću, povrću, žitaricama i drugim usjevima koje su potrebne našem tijelu.
Konvencionalne metode uzgoja ne fokusiraju se na kvalitetu hranjivih tvari. Umjesto toga bave se brzinom rasta, otpornošću na štetočine i fizičkim svojstvima proizvoda, kao što je napr. veličina ploda.
Neadekvatan unos vitamina i minerala može dovesti do niza zdravstvenih problema i to je razlog zašto su multivitamini tako popularni u svijetu: pružaju nam jednostavnu opskrbu nutrijentima potrebnih za optimalno zdravlje, koje smo trebali dobiti iz zdravih biljaka uzgojenih na bogatom tlu.
Nedostatak nutrijenata i oksidativni stres
Znanstvenici se slažu da su bolesti i starenje povezani sa propadanjem stanica zbog prisustva destruktivnih molekula po imenu reaktivne kisikove vrste (ROS), koje se proizvode u stanicama kao rezultat vlastitog metabolizma.
Kad se broj reaktivnih kisikovih vrsta (ROS-a) poveća, znači da je naša unutarnja obrana popustila i da je ravnoteža poremećena u korist ROS-a. To je ono što se naziva oksidativni stres i to je isti onaj proces koji uzrokuje hrđu kod metala ili oksidaciju kod prerezane jabuke.
Oksidativni stres uzrokovan ROS-om ima presudnu ulogu u procesu starenja i degenerativnim bolestima povezanim sa starenjem. Uz ove stalne napade slobodnih radikala tijelo se iscrpljuje, pa je smanjenje ROS-a uz pomoć prirodnih suplemenata ključno za održavanje zdravlja.
Enzim SOD učinkovito uništava slobodne radikale
Metabolizam je prirodni mehanizam tijela kojim dobivamo energiju za sve naše vitalne funkcije, ali to je i prirodni proces oksidacije.
U tom procesu nastaju slobodni radikali koji su odgovorni za:
- Nastajanje upalnih procesa
- Slabljenje imunološkog sustava
- Promjene na DNK
- Razgradnju staničnih membrana
Jedan od naših najjačih prirodnih enzima koji je odgovoran za uklanjanje slobodnih radikala je enzim superoksid dismutaza (SOD), koji je glavna obrana našeg tijela od oksidativnog stresa.
SOD je jedan od enzima u našem tijelu iz primarnog antioksidativnog sustava koji je mnogo učinkovitiji od klasičnih antioksidansa, kao što su karotenoidi, flavonoidi ili vitamini (A, E, C), jer je sposoban neutralizirati do 1 milijun slobodnih radikala.
Međutim, u mnogim prilikama broj slobodnih radikala se značajno poveća i naše vlastite razine endogenog SOD-a nisu ih u stanju neutralizirati.
Pomoć iz mora – fitoplanktoni
Glavni izvor prirodne superoksid dismutaze (SOD-a) nalazi se u određenim vrstama morskih algi i fitoplanktonu, koji je jedan od najuravnoteženijih prirodnih spojeva za povećanje antioksidativnog kapaciteta našeg tijela.
Podrijetlo morskog fitoplanktona seže 2,5 milijardi godina unazad. Oni su temelj i prvi oblik hrane i života u oceanu, a i danas imaju ogroman utjecaj na održivost, jer se nalaze u osnovi prehrambenog lanca morskog ekosustava. Odgovorni su za proizvodnju kisika, koji je atmosferu našeg planeta pretvorio u okolinu u kojoj je omogućen razvoj drugih oblika života.
Danas morski fitoplankton proizvodi 50% kisika koji udišemo. Ti su se organizmi prilagodili ekstremno surovim okruženjima proizvodeći niz kemijskih spojeva za obranu, pa su stoga sposobni živjeti u širokom rasponu ekoloških uvjeta.
Nova tehnologija
Zahvaljujući patentiranoj tehnologiji fitoplankton se danas ekstrahira kao aktivni sastojak iz jednostanične mikroalge Tetraselmis chuii, iz koje se dobiva esencijalni enzim pod nazivom TetraSOD ®.
TetraSOD ®je najkoncentriraniji izvor SOD-a na tržištu, sa znanstveno potkrijepljenom učinkovitošću u aktivaciji antioksidativnog odgovora u ljudskim stanicama.
Akumulira 30 puta više SOD aktivnosti od bilo kojeg drugog soja morskog fitoplanktona na današnjem tržištu (30 000 IU/g).
TetraSOD ® sadrži tri antioksidativna enzima (SOD, GPx i CAT), esencijalne masne kiseline, sekundarne antioksidanse, vitamine, minerale, aminokiseline i pigmente koji djeluju kao prvi štit obrane u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u stanicama.
Zdravstvene koristi
TetraSOD ® ima širok spektar djelovanja i brojne zdravstvene dobrobiti:
- Smanjuje upale
- Sprječava kognitivni pad
- Ublažava stres i umor
- Podržava kardiovaskularno zdravlje
- Potiče fizički oporavak
- Poboljšava sportske performanse
- Podržava zdravlje zglobova
- Poboljšava plodnost kod oba spola
- Djeluje protiv gubitka sluha
- Poboljšava zdravlje kože
- Podržava zdravlje očiju
- Pomaže u kontroli težine
- Ima visok učinak protiv starenja
Ukratko:
Jedinstveni sastav Multivitamina iz Time Healtha sadrži sirove 100% veganske biljne izvore hrane kao što su amla, mrkva, heljda, suncokret i morke alge, iz kojih su izolirani vitamini u prirodnom obliku: A, C, D3, E, K2, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, minerali: jod, željezo, cink, kalij, kalcij, magnezij i amonokiseline
Posebnost ovog proizvoda nisu samo vitamini i minerali nastali fermentacijom heljde, već i TetraSOD ® iz fitoplanktona, koji je najsnažniji izvor enzima superoksid dismutaze danas na tržištu.
DRcapsTM – celulozne kapsule otporne na želučanu kiselinu, ne sadrže punila, veziva niti aditive.
Bočica sa 180 veganskih kapsula proizvedena je iz reciklirajućeg materijala.