Ravnoteža u mikrobiomu znači: ravnoteža u cijelom organizmu
Danas, više nego ikad, trebamo učinkovito rješenje za podršku zdravoj ravnoteži bakterija u crijevima. Ako kvalitetnim probioticima izgradimo mikrobiom, doprinjet ćemo zdravlju mnogih važnih funkcija u tijelu: zdravlju probave, apsorpciji hranjivih tvari, imunološkim funkcijama, djelovanju gena, zdravlju stanica, normalnom alergijskom odgovoru, dobrom raspoloženju, vaginalnom zdravlju i zdravlju mokraćnih puteva.
Zdravlje crijeva ovisi o pravilnoj ravnoteži između korisnih i potencijalno patogenih bakterija, kao i o zdravlju i integritetu sluznice crijeva.
Kad se u mikrobiomu poremeti ravnoteža ili crijevna sluznica postane ugrožena, pogođeni su mnogi procesi u tijelu, sa rizikom od dodatnih zdravstvenih problema. Zato visokokvalitetni probiotici (“dobre” bakterije) imaju važan učinak, ne samo na gastrointestinalni sustav, već i na naše cjelokupno zdravlje.
Danas su dostupne formule probiotika s mnogo različitih vrsta bakterijskih sojeva, a najčešći je Lactobacillus acidophilus. Međutim, nisu svi probiotici jednaki i nisu sve formule ispravno proizvedene kako bi pružile optimalne prednosti.
Ako su pravilno formulirani, neke od glavnih prednosti kvalitetnih probiotika uključuju:
- Lakšu probava hrane, posebno teško probavljive hrane i hrane na koju su neke osobe osjetljive
- Bolju sintezu vitamina B i bolju apsorpciju kalcija
- Obnavljanje mikrobioma i crijevne mikroflore
- Poboljšano vaginalno zdravlje žena
- Jačanje imunološkog sustava
Šest ključnih čimbenika razlikuju kvalitetne probiotičke formule od loših:
- Moraju sadržavati učinkovite bakterijske sojeve – sa dokazanim sojevima za mikrobiom, imunološku funkciju i probavu
- Moraju biti neovisno testirane, kako bi se potvrdila njihova visoka potentnost
- Moraju imati izvor prebiotika kao hranu za poboljšanu učinkovitost probiotika
- Moraju ostati dugo stabilne i bez hlađenja
- Moraju biti otporne na želučanu kiselinu i žuč, kako bi neoštećene stigle do tankog crijeva
- Moraju biti bez mliječnih proizvoda, soje, glutena, kukuruza, pšenice i svih bioinženjerskih sastojaka
Postoji nekoliko specifičnih probiotičkih sojeva koji se izdvajaju po svojim karakteristikama i koji bi se trebali nalaziti u svakoj formuli.
Jedan od njih, iznimno važan, je: Lactobacillus acidophilus DDS ® -1.
Izvanredne prednosti redovite upotrebe supersoja DDS ® -1:
- Kolonizira crijevni trakt u velikom broju
- Omogućuje dugotrajnu kolonizaciju
- Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava
- Preživljava oštru kiselu okolinu želuca
- Preživljava visoku lužnatost i prisutnost žučnih kiselina tankog crijeva
- Proizvodi maslačnu kiselinu, tvar koja pomaže u ravnoteži crijevnih bakterija
- Podržava zdravlje stanica stimulirajući proizvodnju imunoloških čimbenika
- Podržava razinu kolesterola već unutar zdravog, normalnog raspona
- Proizvodi laktazu koja potencijalno pomaže onima koji ne podnose laktozu
- Proizvodi vitamine B12, folnu kiselinu i vitamin B6
- Podržava zdravlje debelog crijeva svojom kontrolom nad žučnim kiselinama
- Podržava zdravlje crijeva i pomaže u promicanju redovitosti stolice
Prebiotici: dodatni bonus koji pomaže korisnim kulturama da rastu i napreduju
Prebiotici su neprobavljiva hrana koja pomaže u rastu i procvatu korisnih probiotika. Djeluju kao vrsta “gnojiva” za dobre bakterije u crijevu. Naša formula sadrži korisne prebiotike u obliku fruktooligosaharida (FOS).
FOS je omiljena hrana za sojeve Lactobacilli i Bifobacterium, jer ih mogu učinkovito fermentirati i iskoristiti za energiju. Ovi prebiotici ostaju u probavnom sustavu, kako bi pomogli potaknuti daljnji rast korisnih bakterija.
Iako su fruktooligosaharidi oblici ugljikohidrata, oni sadrže manje kalorija od šećera i ne uzrokuju skok šećera u krvi. Dodaju se u vrlo malim količinama, kako ne bi izazvale probavne smetnje.
DRcaps™ kapsule s odgođenim otpuštanjem
Dr. Mercola koristi patentirane kapsule s odgođenim otpuštanjem za dodatnu zaštitu od želučane kiseline. Prve takve vrste, ove tvrde kapsule, otporne na kiseline, napravljene su od biljne tvari koja usporava raspadanje kapsule nakon gutanja.
Kulture dobrih bakterija nisu dovoljne za održavanje zdravlja crijeva
Za optimalno zdravlje crijeva potrebne su nam dvije različite vrste kultura:
- Kulture koje mijenjaju i obnavljaju sluznicu sa probiotičkim sporama (SBOs)
- Kulture koje, kao novo sjeme, počinju naseljavati obnovljenu sluznicu
Možemo razmišljati o svojoj probavi kao o vrtu.
Probiotičke spore djeluju u crijevima slično kao vrtlar. Kao i svaki dobar vrtlar, one brinu o sastavu tla i čiste “korov”, kako bi zemlja (sluznica), prihvatila “sjeme” – kulture dobrih bakterija.
Spore također osiguravaju ključne “rekondicionirajuće” sojeve bakterija, koje pomažu u obnavljanju crijevne flore i pripremanju “plodnog tla” za uobičajene kulture.
One pomažu mikrobiomu da se oporavi od stalnih napada klorirane vode, lijekova, prerađene hrane, rafiniranih šećera, EMF-a i drugih zagađenja.
Spore su korisni prijatelji
Otkad su ljudi hodali zemljom, naši preci, lovci i sakupljači, brali su i jeli voće i povrće sa zemlje, koje je bilo prekriveno određenim aerobnim bakterijama. Te su bakterije polako kolonizirale njihov probavni trakt i tako im pomagale da ostanu zdravi i otporni na bolesti.
Suvremeno korištenje pesticida, pranje i sterilizranje svega što konzumiramo, rezultiralo je time da ove prijateljske bakterije polako nestanu iz naših crijeva, ostavljajući nas izložene mnogim patogenima.
Na sreću, danas, uz pomoć kvalitetnih probiotičkih formula kao, što su Kulture dobrih bakterija DR. Mercole (Complete Probiotics) možemo nadoknaditi sve ono što je priroda od uvijek imala za naše probavno zdravlje i imunitet.
- Spore mogu preživjeti nizak pH želučane barijere i dopremiti bakterije u tanko crijevo (to nije slučaj za sve vrste Lactobacillusa)
- Spore su otporne na razgradnju enzima dok putuju do tankog crijeva
- Spore su stabilne na toplinu, tako da se proizvod može čuvati na sobnoj temperaturi bez gubitka učinkovitosti
- Određene spore su otporne na antibiotike, što znači da se mogu uzimati uz njih, kako bi se zaštitila crijevna flora
Spore ne mogu zamijeniti kulture dobrih bakterija i obrnuto, jer obavljaju različite funkcije u crijevima. Da bismo uistinu optimizirali zdravlje svog mikrobioma, potrebne su nam i jedne i druge.