Omege-3 i ulje noćurka pružaju prirodnu potporu ženskom zdravlju
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Omega-3 masne kiseline potrebne su ženama svih dobi. Međutim postoji jedna esencijalna masna kiselina koja je posebno korisna za žensko zdravlje – gama-linolenska kiselina (GLA), a nalazi se u ulju sjemenki biljke noćurak (Oenothera biennis).
Kao potporu ženskom zdravlju Dr. Mercola je formulirao Krill Oil za žene kombinirajući omega-3 masne kiseline iz krilovog ulja sa astaksantinom i gama linolenskom kiselinom (GLA) iz organskog ulja sjemenki noćurka.
Gama linolenska kiselina je poznata po tome što:
- Smiruje upalu
- Ublažava simptome PMS-a
- Pomaže kod ekcema i drugih kožnih problema
- Podržava dobro pamćenje i raspoloženje
- Održava normalnu razinu krvnog tlaka
- Poboljšava apsorpciju kalcija
Također jednako kao i omega-3 masne kiseline i GLA ima ključnu ulogu u funkcioniranju mozga, te normalnom rastu i razvoju. Pomaže u stimuliranju rasta kože i kose, održava zdravlje kostiju, te regulira metabolizam i reproduktivni sustav.
Preliminarna klinička istraživanja pokazuju da je GLA korisna i kod drugih poremećaja:
Dijabetička neuropatija
Uzimanje gama linolenske kiseline (GLA) tijekom 6 mjeseci ili dulje može smanjiti simptome boli u živcima kod osoba s dijabetičkom neuropatijom. Oni koji su imali normalan nivo šećera u krvi, GLA je bila učinkovitija nego kod onih osoba koje su imale povišeni nivo šećera u krvi.
Reumatoidni artritis
GLA može smanjiti bol, oteklinu i jutarnju ukočenost kod artritisa, ali može proći 1 do 3 mjeseca da se vide bilo kakvi rezultati.
Alergije
GLA ima dugu povijest u narodnoj medicini kod tretiranja alergija. Zapaženo je da žene i djeca koja su sklona alergijama, imaju niže razine GLA u majčinom mlijeku i krvi.
Rak dojke
Istraživanja su potvrdila da su žene s rakom dojke, koje su uzimale GLA, imale bolji odgovor na tamoksifen (lijek koji se koristi za liječenje raka dojke, osjetljiv na estrogen) od onih koje su uzimale samo tamoksifen. Međutim prije uzimanja GLA bilo bi najbolje razgovarati sa svojim liječnikom.
Ekcem i akne
GLA je neobična masna kiselina koja ima specifične hranjive učinke na kožu, kosu i nokte. Iako ne pruža trenutačno olakšanje, rezultati nakon dulje upotrebe mogu biti nagrada za strpljenje.
Visok krvni tlak
GLA može pomoći u normalizaciji krvnog tlaka, sama ili u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama, EPA i DHA, koje se nalaze u ribljem ulju i ulju račića krila.
Simptomi menopauze
GLA je stekla popularnost zbog svoje učinkovitosti na stabilizaciju hormona, smanjenje navala vrućine i noćnog znojenja povezanih s menopauzom.
Mastalgija
GLA može smanjiti bol i osjetljivost dojki kod osoba s cikličkom mastalgijom. Također može pomoći u smanjenju simptoma kod osoba sa necikličkom mastalgijom.
Osteoporoza
Istraživanja pokazuju da ljudi koji ne unose dovoljno esencijalnih masnih kiselina (osobito EPA i GLA) imaju veću vjerojatnost gubitka koštane mase, nego oni s normalnom razinom tih masnih kiselina. U studiji žena starijih od 65 godina s osteoporozom koje su uzimale dodatke EPA i GLA imale su manji gubitak koštane mase tijekom 3 godine od onih koje su uzimale placebo. Mnoge od tih žena su doživjele i povećanje gustoće kostiju.
Predmenstrualni sindrom (PMS)
Velik broj žena navodi olakšanje kod simptoma PMS-a kada koriste GLA. Simptomi koji se najviše poboljšavaju su: osjetljivost dojki, osjećaj depresije, razdražljivost, oticanje i nadutost zbog zadržavanja tekućine.
Kako nadoknaditi DHA, EPA i GLA?
Kako bismo podigli razinu omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) u tijelu, trebali bismo često konzumirati masnu ribu: sardine, inćune, divlji losos, haringe i dr… Međutim, postoji jednostavniji način da ih nadoknadimo u organizmu – kroz dodatke prehrani.
Prilikom odabira suplemenata koje sadrže omega-3 masne kiseline, mnogi griješe birajući riblje ulje, kod kojeg postoji nekoliko zamki: sklono je kontaminaciji otrovnim teškim metalima, a s obzirom da ima malo prirodnih antioksidansa, vrlo je osjetljivo na kvarenje i može brzo oksidirati, što je jedan od uzroka za nastajanje upale.
Pouzdaniji izvor potrebnih omega-3 (DHA i EPA) masnih kiselina je – ulje račića krila, dobiveno od sićušnih račića nalik škampima, koji žive u hladnim sjevernim vodama Antarktika.
GLA, specifičnu omega 6-masnu kiselinu, možemo nadoknaditi iz ulja sjemenki noćurka, također kroz dodatke prehrani.
Fosfolipidi nasuprot triglicerida
Jedinstvenost krilovog ulja je u tome što su njegove omega-3 masne kiseline u obliku fosfolipida – nalik liposomima, koji se isporučuju kroz stanične membrane izravno u stanice.
Znanstveni dokazi pokazuju da su takvi fosfolipidi najsigurniji i najučinkovitiji prijenosnici EPA i DHA.
Nažalost, standardnim ribljim uljima nedostaje ovaj fosfolipidni kompleks. Umjesto toga, oni sadrže samo omega-3 masne kiseline u manje korisnim oblicima etil estera ili su vezane za trigliceride, koje tijelo koristi za energiju i pohranjuje ih u tkivima kao tjelesnu mast za buduće energetske potrebe.
I fizičke karakteristike triglicerida iz ribljeg ulja i fosfolipida iz krilovog ulja se znatno razlikuju. Glavna razlika između njih je u tome što se trigliceridi iz ribljeg ulja ne otapaju, nego imaju tendenciju plutanja na želučanoj tekućini, što može rezultirati podrigivanjem, koje se često povezuje s dodacima ribljeg ulja.
S druge strane, fosfolipidne omega-3 masne kiseline iz krilovog ulja se otapaju i lako miješaju sa želučanom tekućinom, zbog čega u grlu i ustima nema ribljeg okusa.
Zašto su fosfolipidi toliko važni?
- Oni su gradivni blokovi staničnih membrana
- Reguliraju stanični transport kao “čuvari vrata”
- Pomažu u zaštiti staničnih membrana od slobodnih radikala
- Održavaju ravnotežu između (previše konzumiranih) omega-6 i korisnih omega-3 masnih kiselina
Kada se usporedi ulje krila s običnim ribljim uljem, razlike su velike. Studije pokazuju da je ulje krila:
- Čak 48 puta učinkovitiji, što znači da ga je potrebno manje
- Više se apsorbira jer su njegove omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide za lakši transport u stanice, uključujući stanice mozga
- Sadrži fosfatidilkolin, koji poboljšava bioraspoloživost krila i kolin, koji je važan za razvoj mozga, učenje i pamćenje
- Prirodno sadrži astaksantin, najmoćniji prirodni antioksidans koji ulju krila daje crvenu boju, pomaže u održavanju njegove stabilnosti i otpornosti na oksidaciju i kvarenje
- Nije sklon kontaminaciji živom i teškim metalima poput ribljeg ulja, jer se kril hrani fitoplanktonom umjesto kontaminiranom ribom
- Ekološki je održiv, jer kril čini najveću biomasu na svijetu – svake se godine ubire samo 1 do 2% ukupne biomase krila
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Kolin – dragocjen nutrijent Krill Oil-a za jetru i mozak
Kril oil sadrži značajne količine esencijalnog nutrijenta kolina, neophodnog za normalnu staničnu funkciju.
Ključan je za funkciju jetre, mozga, bubrega, gušterače, a i rad mišića ovisi o određenom unosu kolina.
Dokazi za važnost kolina su toliko jaki, da je Europska agencija za sigurnost hrane, poznata kao jedno od najstrožih regulatornih tijela u svijetu, odobrila dvije zdravstvene tvrdnje za kolin, povezane sa zdravljem jetre, navodeći da je potvrđena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i funkcioniranja jetre.
Obje se tvrdnje odnose na način na koji kolin pomaže u stvaranju lipoproteina, koji odnose masnoću iz jetre do stanica kojima je potrebna. To može pomoći u spriječavanju nakupljanja masti u stanicama jetre i nastajanja tzv. masne jetre (NAFLD).
Najveći učinak na zdravlje jetre imaju: fosfolipidi, omega-3 masne kiseline i kolin, a svi oni se nalaze u ulju krila.
Zbog velike potrebe tijela za kolinom, utvrđeno je da njegov nedostatak ima utjecaj ne samo na disfunkciju jetre, već i na bolesti poput ateroskleroze i neuroloških poremećaja.
Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, nedostatak kolina povezan je s oštećenom kognitivnom funkcijom, osobito gubitkom pamćenja i Alzheimerovom bolešću.
To se objašnjava činjenicom da je kolin prekursor neurotransmitera acetilkolina. Acetilkolin je uključen u neuronske mreže povezane s pamćenjem. Sukladno tome, pretpostavlja se da unosom nutrijenata koji sadrže kolin, može pomoći u zaštiti mozga od učinka starenja.
Astaksantin – važan antioksidans iz Krill Oil-a
Kril ulje sadrži određenu količinu prirodnog astaksantina, ali za dodatnu antioksidativnu podršku, u svaku kapsulu Krill Oil-a Dr. Mercole dodana su još 2 mg organskog astaksantina iz mikroalge Haematococcus pluvialis, od koje kril dobiva svoju briljantnu crvenu pigmentaciju.
Astaksantin se razlikuje od drugih antioksidansa po tome što može prijeći krvno-moždanu i krvno-retinalnu barijeru, jer postaje dio stanične membrane. Dolazi do gotovo svake stanice u tijelu, a zajedno sa omega-3 masnim koselinama, EPA i DHA, omogućava još veći antioksidativni učinak Krill ulja.
Esencijalne Omega-3 masne kiseline iz netaknutih antarktičkih voda
Ekskluzivna formula Krill Oil Dr. Mercole dobivena je iz Superba™ 2 Krill Oil-a, od račića ulovljenih u netaknutim antarktičkim vodama ribolovom, koji je dobio ocjenu „A“ za održivost. Superba™2 Krill Oil je čisti, prirodan izvor esencijalnih omega-3 masnih kiselina i prirodnog antioksidansa astaksantina. Formula Krill Oil:
- Ima certifikat od Vijeća za pomorsko upravljanje (MSC) – Certifikacija i revizija “Boat to plate” osigurava berbu u proizvodnji u skladu sa MSC-ovim standardom o lancu očuvanja. Kril se sakuplja na održiv način, koji također osigurava da se ne hvata prilov (vrste koje nisu kril)
- Omogućuje sljedivost i povjerenje – Proizvođač osigurava sljedivost krila od njegovog izvora do konačne prerade u kontroliranom lancu
- Koristi jedinstvenu patentiranu metodu berbe – tehnologija pomaže osigurati preradu osjetljivog krila već na brodu
- Koristi vrhunsku inkapsulaciju – upotrebom kapsula Licaps® – formula dr. Mercole se isporučuje u jedinstvenoj hermetički zatvorenoj zaštitnoj kapsuli
- Omogućuje produljeni rok trajanja – postupak punjenja i brtvljenja ugrađen u kapsuliranje spriječava oksidaciju i doprinosi dugovječnosti krilovog ulja
Superba™ 2 Krill Oil se proizvodi novom patentiranom tehnologijom koja koristi isključivo niske temperature i posebne metode frakcioniranja za uklanjanje nepoželjnih sastojaka.
Osim poduzimanja svih mjera očuvanja okoliša i zaštite krila, posebna pažnja posvećuje se izdvajanju neželjenog usputnog ulova i brizi da se neozlijeđen ispusti natrag u more.
Suština ove vrste specijaliziranog ribarenja je, ne samo da se osigura visokokvalitetni kril za krilovo ulje, već da se maksimalno smanji loš utjecaj na okoliš i osigura održivost antarktičkog krila i drugih morskih vrsta.
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Jedinstven sustav inkapsulacije pomaže u spriječavanju oksidacije
Bez superiornog sustava kapsuliranja, sve inovacije i tehnologije koje ulaze u proizvodnju krilovog ulja mogle bi biti uzaludne.
Krill Oil Dr. Mercole se isporučuje u Licaps® kapsulama, umjesto u mekom gelu ili drugoj vrsti kapsule.
Tehnologija ovih kapsula pruža mnogo veću zaštitu u odnosu na druge, jer:
- Smanjuje mogućnost oksidacije sa proizvedenim “mjehurićem svježine”
- Osigurava da su dijelovi kapsule posebnom tehnologijom čvrsto povezani u jednodijelnu kapsulu
- Produžuje vijek trajanja kroz specifičan proces punjenja i brtvljenja
Ukratko, krilovo ulje bi zbog svojih brojnih prednosti, trebalo postati dio naše svakodnevice, bez obzira na dob
- Jer podržava zdravlje srca
- Podržava zdravlje jetre
- Podržava zdravlje mozga i živčanog sistema
- Pomaže u održavanju razine šećera u krvi
- Podržava pokretljivost zglobova
- Pomaže u održavanju razine kolesterola
- Podržava imunološki sustav
- Podržava obnovu stanica
- Podržava zdravo raspoloženje