Sinergija biodinamike i fermentacije za bolju apsorpciju cimeta
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Cimet, kao jedan od najukusnijih i najzdravijih tropskih začina na svijetu, cijenjen je već tisućama godina zbog svojih kulinarskih i terapeutskih svojstava.
Koristio se kao prirodan lijek za respiratornu, probavnu i ginekološku potporu, jer gotovo svaki dio stabla: kora, lišće, cvjetovi, plod i korijen, ima svoje jedinstvene zdravstvene prednosti.
Iako u svijetu postoji oko 250 različitih vrsta cimeta, dva su najpoznatija:
- “pravi” cimet, poznat kao cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum), porijeklom iz Šri Lanke i južne Indije
- “kineski cimet”, jeftinija vrsta, poznata kao cassia ( Cinnamomum cassia), potječe iz južne Kine, a sada se uzgaja diljem Azije
Iako je cassia cimet jeftiniji, može sadržavati nepoželjne kemikalije sa toksičnim svojstvima, pa je cejlonski cimet mnogo sigurniji izbor.
Prednosti antioksidativnog djelovanja cimeta:
- Podržava cjelokupno metaboličko zdravlje
- Potpora je normalnoj razini glukoze u krvi
- Pomaže u održavanju normalne razine kolesterola
- Podržava zdravu razinu triglicerida
- Promiče cjelokupno zdravlje srca i krvnih žila
- Pomaže u potpori normalnog upalnog odgovora
- Podržava kognitivne funkcije i zdravlje mozga
- Pomaže zdravlju probave
Proantocijanidini podržavaju metaboličko zdravlje
Glavni polifenoli koji se nalazu u cimetu, proantocijanidini, prisutni su i u orašastim plodovima, voću, kori i sjemenkama raznih biljaka… Njihova oporost, boja i gorčina štite biljke od patogena i grabežljivaca.
Kao tanini s različitim fitokemijskim svojstvima, proantocijanidini se smatraju molekulama “za napad i obranu”. Međutim dok služe kao zaštita od grabežljivaca, u isto vrijeme pružaju niz zdravstvenih prednosti za ljude.
Istraživanja su potvrdia da antioksidativna svojstva proantocijanidina u cimetu mogu pomoći u podržavanju cjelokupnog metaboličkog zdravlja, uključujući razinu glukoze u krvi, triglicerida i kolesterola.
Fermentacija olakšava apsorpciju
Baš kao i kod mnogih hranjivih tvari, tako i bioraspoloživost kod proantocijanidina u cejlonskom cimetu predstavlja izazov.
Proantocijanidini se sastoje od tanina, koji se apsorbiraju tek u tankom crijevu, gdje se razgrađuju u manje monomerne oblike (katehine, epikatehine i galnu kiselinu).
S obzirom da je molekularna veličina netaknutih proantocijanidina prevelika da bi se apsorbirali u želucu, oni postaju bioraspoloživi tek kada stignu u tanko crijevo.
No Biodinamička ® formula organskog fermentiranog cimeta Dr. Mercole nadilazi ovaj izazov biodostupnosti korištenjem inovativnih procesa fermentacije:
- Apsorpcija korisnih spojeva (uključujući proantocijanidine) u fermentiranom cejlonskom cimetu započinje već u želucu
- Fermentacija metabolizira i razgrađuje proantocijanidine u njihove monomerne oblike koji olakšavaju bioraspoloživost
- Svi preostali proantocijanidini koji ostanu netaknuti, dalje se razgrađuju i apsorbiraju u tankom crijevu, osiguravajući ukupnu veću zalihu korisnih spojeva cimeta
- Kako sam cimet ima tendenciju suprotstavljanja normalnom procesu fermentacije, za ovu formulu ekskluzivno je razvijen poboljšani proces fermentacije, koji rješava suzbijanje bakterija i osigurava najkvalitetniji fermentirani cimet
Kako izabrati pravi cimet?
Danas su na tržištu dostupne mnoge vrste organskog cimeta i mnoge vrste cejlonskog cimeta.
Dok je certifikat “Organic” standard visoke kvalitete koji pomaže da se izbjegnu štetni sintetički pesticidi, gnojiva i genetski modificirani sastojci, sastojcima iz usjeva i dalje mogu nedostajati važne hranjive tvari, ako nedostaju tlu na kojem su uzgojeni.
Formula Biodynamic ® organski fermentirani cimet Dr. Mercole prvi put je spojila pravi cejlonski cimet s prednostima biodinamike i fermentacije.
Nadilazi organsko i ponosno nosi oznaku Demeter Certified Biodynamic® – certifikat koji se smatra platinastim standardom za visokokvalitetnu hranu bogatu hranjivim tvarima.
Težeći višim standardima, tim Dr. Mercole surađivao je isključivo s poljoprivrednicima koji uzgajaju cimet prema Demeter Biodynamic® načelima, kako bi stvorili ovu inovativnu formulu.
S obzirom da je ovo drugi biodinamički fermentirani proizvod u obliku tablete ikad proizveden, tim Dr. Mercole je ponosan što su vodeći u svijetu u ovoj vrsti inovacije.
Demeter Certified Biodynamic® poljoprivreda brine o cijeloj farmi umjesto o pojedinačnom usjevu
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Korak ispred organskog, certificirani biodinamički uzgoj promatra biljni svijet kao živi, samostalan i samoodrživ organizam, koji slijedi cikluse prirode i koji daje visokokvalitetnu i nutritivno bogatiju hranu.
Prema Demeter Certified Biodynamic ® standardu, farmeri rade na obnavljanju i održavanju bogatog, biološki raznolikog tla punog živih hranjivih tvari. Certified Biodynamic ® uzgoj koristi regenerativne metode s etičkim i ekološkim pristupom, stvarajući samoodrživi ekosustav.
Demeter Certified Biodynamic® poljoprivreda nadilazi ekološke standarde, jer uzima u obzir cijelu farmu, umjesto pojedinačnih usjeva i proizvoda. Koristi holističke regenerativne poljoprivredne prakse za promicanje zdravlja tla, usjeva i stoke, s naglaskom na održivost, što poboljšava kvalitetu i nutritivnu vrijednost hrane koja se uzgaja.
Usporedba Demeter Certified Biodynamic ® uzgoja sa certificiranim organskim standardima Nacionalnog organskog programa (NOP):
![]() Organski |
|
---|---|
Omogućuje uvoz organskih gnojiva | Smanjuje uvozne materijale korištenjem humusa bogatog hranjivim tvarima stvorenog u sustavu uzgoja |
Dopušta uvozne organske pesticide | Stvaranje biološki raznolikog staništa potiče uravnotežene odnose grabežljivaca s plijenom |
Ne zahtijeva korištenje stoke | Integrira stoku za poboljšanje tla |
Ne bavi se rotacijom usjeva | Promiče plodored i intenzivno koristi pokrovne usjeve (zeleno gnojivo) za dodavanje hranjivih tvari u tlo |
Organska hrana za stoku može doći s bilo kojeg mjesta u svijetu | 50% stočne hrane mora se uzgajati na farmi |
Nema zahtjeva za biološku raznolikost | 10% ukupne površine farme mora biti izdvojeno za biološku raznolikost |
Usredotočen je na usjeve i omogućuje certificiranje samo jednog dijela farme | Fokusiran na farme i zahtijeva da cijela farma bude certificirana |
Certificiranje proizvoda uglavnom se usredotočuje na korištene sastojke | Certifikacija proizvoda koristi 12 standarda biodinamičke obrade, tako da korišteni poljoprivredni sastojci definiraju proizvod |
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova