Prirodna pomoć đumbira i biljke perille kod probavnih smetnji
Često zanemaren način kojim možemo poboljšati zdravlje je korištenje organskog bilja i začina, koji ponekad sadrže veće razine antioksidansa nego voće i povrće.
Zahvaljujući niskim kalorijama, obilju vitamina i minerala, te visokom sadržaju antioksidansa, bilje i začini mogu snažno podržati naš imunološki, probavni, kardiovaskularni i druge sisteme u tijelu.
Jedan od njih je i đumbir (Zingiber officinale), koji se tisućama godina koristi u Indiji i Kini i kulinarskoj tradiciji diljem svijeta, a i dalje je dio indijskog ayurvedskog sustava.
Ovaj začin je dobro poznat, ne samo zbog specifičnog okusa, već i zbog antioksidativnih i adaptogenih svojstava koji podržavaju zdravlje probave.
Prednosti đumbira
Mnogobrojne studije potvrdile su prednosti đumbira:
- Štiti sluznicu želuca
- Spriječava nadutost
- Umiruje upalu
- Smanjuje grčeve
- Podržava probavu hranjivih tvari
- Podržava metabolizam masti i ugljikohidrata
- Smanjuje osjećaj gladi
- Pomaže u reguliranju krvnog tlaka
Najvrijedniji dio đumbira je korijen, odnosno, rizom koji raste ispod zemlje i koji sadrži mnoge bioaktivne spojeve, uključujući 6-gingerol, 6-shogaol i 6-paradol.
Ponekad i osobe sa zdravim crijevnim mikrobiomom mogu imati probavne nelagode, a za to može postojati više razloga:
- Stresan ili zahtjevan način života
- Genetska sklonost prema probavnim problemima
- Nedijagnosticirana osjetljivost na hranu, intolerancija ili alergije
- Prehrana s prekomjernom količinom fruktoze i drugih šećera
- Korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID)
Stres utječe na probavu na brojne načine
Gastrointestinalni problemi pogađaju i muškarce i žene, a jedan od glavnih uzroka može biti stres koji:
- Usporava dotok krvi u probavni sustav
- Negativno utječe na crijevnu mikrofloru
- Smanjuje proizvodnju enzima
- Pojačava osjećaj nelagode u području trbuha
- Negativno utječe na sposobnost sluznice da se sama regenerira
- Mijenja gastrointestinalno kretanje i sekreciju
Fermentirani đumbir Dr. Mercole podiže običan đumbir na novu razinu u normalizaciji probavnog sustava. Procesom fermentacije đumbir postaje više bioraspoloživ i brže ublažava probavne smetnje.
Ako je ravnoteža mikrobioma u crijevima narušena, fermentirani đumbir unaprijed olakšava apsorpciju hranjivih tvari preko sluznice.
Formula Fermentirani đumbir također sadrži Benegut®, znanstveno dokazan, standardizirani ekstrakt biljke perilla (Perilla frutescens), u japanskoj kulturi poznatoj kao shiso.
Ovaj jedinstveni biljni proizvod stupa u interakciju s neurološkim sustavom, kako bi se suprotstavio učincima stresa i drugih psihosocijalnih čimbenika kroz našu crijevno-moždanu poveznicu.
U 4-tjednom istraživanju, 80 posto ispitanika koji su uzimali ekstrakt Benegut® prijavilo je značajno poboljšanje gastrointestinalnih problema. Perilla je bila najučinkovitija u smanjenju nadutosti i trbušne nelagode kod žena.
Zajedno, ova dva izuzetna sastojka u formuli Dr. Mercole pomažu:
- Kod simptoma, poput nadutosti, plinova, osjećaja punoće i nelagode u području trbuha
- Oporavku crijevnih resica, koje ponovno dobivaju normalnu visinu i strukturu za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari
- Normalan upalni odgovor u crijevima
- Dnevnu redovitost stolice
Saznajte kako fermentirani đumbir i ekstrakt biljke perilla utječu na probavno zdravlje