Moringa s pravom nosi naziv “Drvo života”
Iako je otkrivena prije više od 1000 godina, moringa (Moringa oleifera) je tek nedavno postala poznata kao jedna od najimpresivnijih biljnih vrsta koja se pojavila na tržištu holističkog zdravlja, jer ima više hranjivih tvari od gotovo bilo kojeg voća i povrća na zemlji.
Najčešće raste u tropskim i suptropskim regijama, ali s obzirom da može izdržati i blagi mraz, danas se uzgaja dijem svijeta.
Sa više od 1300 studija, članaka i izvješća otkriveno je da moringa sadrži spojeve koji su posebno važni u dijelovima svijeta gdje su zabilježene česte epidemije, pothranjenost i razne druge bolesti. Stoga ova posebna biljka može pomoći u preokretu brojnih ekoloških problema i ispunjenju raznih ljudskih potreba, jer se gotovo svaki dio biljke na neki način može iskoristiti.
Dobrobiti moringe su mnogobrojne:
Moringa doprinosi:
- smanjenju upala
- sprječavanju bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitskih infekcija
- smanjenju kolesterola
- ublažavanju bolova kod artritisa i reumatskih bolesti
- ublažavanju simptoma alergija i astme
- čišćenju jetre i zdravom mršavljenju
- normalnim razinama šećera u krvi
- sprječavanju anemije
- smirivanju bolova kod gastritisa i čira u želucu
- snižavanju povišenog krvnog tlaka
- obnavljanju crijevne flore
- ravnoteži rada štitnjače….
Nutritivne vrijednosti
Moringa je jedinstvena, jer se svi njeni dijelovi – listovi, sjemenke, cvjetovi/mahune, stabljika i korijen mogu koristiti kao izvor hrane.
Za medicinsku upotrebu ove biljke najčešće se koristi sušeno, zatim mljeveno lišće, koje sadrži najviše antioksidansa. Kad se moringa osuši i pretvori u prah, njezina moć se povećava. Osušeni listovi moringe imaju tri do pet puta više hranjivih tvari od svježih listova.
Prah moringe je bogat posebnom kombinacijom fitonutrijenata. Sadrži flavonoide, glukozide, glukozinolate, zeatin, kvercetin, beta-sitosterol, kafeoilkininsku kiselinu i kemferol. Također je bogat proteinima, kalcijem, beta-karotenom, vitaminima C, K i B skupine, kalijem, magnezijem, željezom, cinkom, bakrom i drugim mineralima u tragovima, aminokiselinama i fenolnim spojevima.
S obzirom da pruža koncentrirani izvor vitamina A, svake godine se daje tisućama djece u zemljama trećeg svijeta koja pate od nedostatka vitamina A i oslabljene imunološke funkcije.
Osim dragocjenog lišća, mahune stabla moringe sadrže i sjemenke iz kojih se dobiva ulje za kuhanje, a zbog svojih ljekovitih svojstava ono se može stavljati direktno na kožu kod ekcema, uboda insekata, opeklina….
Bogata je antioksidansima i protuupalnim spojevima
Čini se da Moringa oleifera ima slično djelovanje kao i neki konvencionalni lijekovi, jedino kod nje ne moramo očekivati nuspojave.
Prema izvješću objavljenom u časopisu Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, moringa sadrži mješavinu esencijalnih aminokiselina, karotenoidnih fitonutrijenata (iste vrste koje se nalaze u mrkvi i rajčici), antioksidansa (poput kvercetina) i prirodnih antibakterijskih spojeva, koji djeluju na isti način kao i mnogi protuupalni lijekovi.
Ovi spojevi štite srce kao prirodni stimulansi cirkulacije, te imaju još i antitumorske, antiulkusne, antispazmodične, antihipertenzivne i antidijabetičke učinke.
Antioksidansi iz praha moringe smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala, a time i rizik od kroničnih bolesti poput raka želuca i debelog crijeva, dijabetesa, povišenog tlaka i bolesti oka povezanih sa starenjem.
Suplementacija moringom značajno povećava antioksidativni status i smanjenje markera oksidativnog stresa, što pozitivno utječe na bolju kontrolu glukoze u krvi i povećanje razine hemoglobina.
Antikancerogeno djelovanje
Studija iz 2021.g, koja je proučavala sastav fenolnih spojeva Moringe oleifera, potvrdila je da njeno lišće ima potencijal zaustavljanja rasta stanica raka, uz poboljšanje cjelokupnog zdravlja oboljele osobe.
Na temelju rezultata in vitro i in silico, zaključeno je da bi specifične fitokemikalije iz lišća moringe zbog svog antikancerogenog djelovanja trebale biti uključene u razvoj novih lijekova za liječenje raznih oblika raka.
Podržava zdravlje probavnog sustava
Zbog svojih protuupalnih svojstava, moringa se koristila i u drevnim sustavima medicine, kao što su Ayurveda i Kineska medicina, za prevenciju i liječenje čira na želucu, oštećenja bubrega, gljivičnih i drugih infekcija, te probavnih tegoba.
Upotreba ulja moringe pomaže u jačanju funkcije jetre i kao pomoć kod detoksikacije od raznih vrsta toksina i teških metala. Također pomaže kod bubrežnih kamenaca, infekcije urinarnog trakta, zatvora, zadržavanja tekućine/edema i proljeva.
Normalizira razinu šećera u krvi
Moringa sadrži snažan polifenolni spoj, klorogensku kiselinu, koja pomaže u kontroli razine šećera u krvi na način da omogućuje stanicama da po potrebi preuzmu ili otpuste glukozu. To joj daje prirodna antidijabetička svojstva i svojstva za balansiranje hormona.
Osim klorogenske kiseline, spojevi pod imenom izotiocijanati prisutni u lišću moringe, također su povezani s prirodnom zaštitom od dijabetesa.
Jedna od studija objavljenih u International Journal of Food Science Technology pokazala je da ova biljka ima pozitivne učinke na kontrolu šećera u krvi i razine inzulina, ako se konzumira kao dio obroka s visokim udjelom ugljikohidrata.
Ulje sjemenki štiti i hrani kožu
Ulje moringe zadržava vlažnost kože, ubrzava zacjeljivanje rana i umiruje suhu i oštećenu kožu.
Sadrži prirodne antibakterijske, antigljivične i antivirusne spojeve koji štite kožu od raznih oblika infekcija, kao što su napr. gljivična infekcija stopala, apscesi, bolesti desni i akne… Uklanja neugodne mirise i prhut, a kao oblog može pomoći kod zacjeljivanja ugriza, opeklina, virusnih bradavica i rana.
Ulje se nanosi izravno na kožu kao isušujući, adstrigentni agens koji se koristi za ubijanje bakterija, ali u isto vrijeme, ako se koristi redovito, hidratizira kožu i djeluje poput lubrikanta, obnavljajući njenu prirodnu barijeru vlage.
Čest je sastojak u proizvodnji hrane i parfema, jer uništavanjem bakterija sprječava kvarenje i neugodne mirise.
Pomaže stabilizirati raspoloženje
Kao biljka sa bogatim izvorom aminokiseline triptofana, moringa podržava funkciju neurotransmitera, uključujući i onaj koji proizvodi “hormon dobrog osjećaja” – serotonin.
Antioksidansi i polifenolni spojevi potiču visoku razinu energije u borbi protiv umora, depresije, niskog libida, promjene raspoloženja i nesanice.
Važna je za vodu i površinski sloj tla
Moringa može rasti na osiromašenom i suhom tlu, gdje mnoge druge biljne vrste ne mogu preživjeti. Upravo je to razlog zašto je pothranjeno stanovništvo Somalije i Indije često imalo koristi od nje tijekom razdoblja gladi.
Osim što osigurava važne hranjive tvari, moringa se koristi kao pomoć u obnavljanju šuma i plodnog tla, za filtriranje vode, a ulje iz sjemenki služi i kao izvor obnovljive energije.
Adsorbent za dobivanje pitke vode
Sjemenke stabla moringe imaju jedinstvena koagulantna svojstva za pročišćavanje vode. Posebnim postupkom filtriranja prah sjemenki može na sebe vezati neželjene toksine i bakterije iz zamućene (napr. riječne) vode, a nakon što se prah ukloni, ostaje kvalitetna voda za piće.
To je izuzetno važno za zemlje koje često nemaju pristup pitkoj vodi, jer ovakav jednostavan način filtriranja može kontrolirati i smanjiti bakterijske bolesti koje se prenose vodom.
Jedan od testova pokazao je da 50 grama mljevenih sjemenki moringe može pretvoriti jednu litru kontaminirane vode u sigurnu vodu za piće.
Mahune moringe, bogate vitaminima i mineralima, pripremaju se na isti način kao i povrće:
U usporedbi sa drugim namirnicama, moringa može imati čak…
- 30 puta više željeza od špinata
- 15 puta više kalija nego banana
- 12 puta više vitamina C od naranče
- 2 puta više proteina od jogurta
- 6 puta više aminokiselina od češnjaka
- 6 puta više cinka od badema
- 3 puta više vitamina A od mrkve
Danas je na tržištu dostupno mnogo organskih moringa, ali tim Dr. Mercole nije se htio zaustaviti samo na organskom.
Iako je Certified Organic standard visoke kvalitete koji izbjegava štetne sintetičke pesticide, gnojiva i genetski modificirane sastojke, biljkama mogu i dalje nedostajati važni sastojci ako tlo na kojem su rasle ne sadrži dovoljno hranjivih tvari.
Težeći višem standardu kad god je to moguće, tim Dr. Mercole surađivao je isključivo sa njihovim Demeter certificiranim biodinamičkim ® uzgajivačima, kako bi nam ponudili biodinamičku organsku moringu bogatu hranjivim tvarima, certificiranom platinastim standardom za visokokvalitetnu hranjivu hranu.
Biodinamički uzgoj
Najstariji ekološki certifikat na svijetu, Demeter Certified Biodynamic ® je pristup poljoprivredi koji je prvenstveno usmjeren na zdravlje tla, kako bi poljoprivredna zemljišta imala bogatiju žetvu usjeva sa većim postotkom hranjivih tvari, onako kako je to priroda zamislila.
Promatrajući farmu kao živi, samoodrživi organizam, biodinamika slijedi cikluse prirode uravnoteženog ekosustava, promičući cjelokupno zdravlje usjeva i životinja, a istovremeno liječeći naš planet.
Zdravo, živo tlo znači: zdrave biljke, zdrave životinje i zdravi ljudi.
Dok se industrijska poljoprivreda usredotočuje na kratkoročne postupke koji troše hranjive tvari iz zemlje i koji ometaju prirodne cikluse regeneriracije, biodinamička poljoprivreda razmišlja unaprijed. Udružuje se sa zemljom i potiče prirodna rješenja za poboljšanje cjelokupnog zdravlja farme, od pčela, do stoke i usjeva.
Biodinamički uzgoj je način da pomognemo ozdravljenju planeta i proizvodnji kvalitetne hrane – ne kao osvajači, već kao čuvari zemlje.
Demeter Certified Biodynamic® poljoprivreda brine o cijeloj farmi umjesto o pojedinačnom usjevu
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Usporedba Demeter Certified Biodynamic ® uzgoja sa certificiranim organskim standardima Nacionalnog organskog programa (NOP):
![]() | ![]() Biodynamic ® |
---|---|
Omogućuje uvoz organskih gnojiva | Smanjuje uvozna gnojiva korištenjem humusa, bogatog hranjivim tvarima stvorenog u sustavu ekouzgoja |
Dopušta uvozne organske pesticide | Stvaranje biološki raznolikog staništa potiče uravnotežene odnose insekata i grabežljivaca s plijenom |
Ne zahtijeva korištenje stoke | Integrira stoku za poboljšanje tla |
Ne bavi se rotacijom usjeva | Promiče plodored i intenzivno koristi pokrovne usjeve (zeleno gnojivo) za dodavanje hranjivih tvari u tlo |
Organska hrana za stoku može doći s bilo kojeg mjesta u svijetu | 50% stočne hrane mora se uzgajati na farmi |
Nema zahtjeva za biološku raznolikost | 10% ukupne površine farme mora biti izdvojeno za biološku raznolikost |
Usredotočen je na usjeve i omogućuje certificiranje samo jednog dijela farme | Fokus na cijeloj farmi, zahtijeva da cijela farma bude certificirana |
Certificiranje proizvoda uglavnom se usredotočuje na korištene sastojke | Certifikacija proizvoda koristi 12 standarda biodinamičke obrade, tako da proizvod definiraju sva poljoprivredna pravila |