Chlorella je pravo čudo prirode s mnogim pozitivnim učincima na zdravlje
Kliknite na “CC” za prikaz HR titlova
Chlorella (Chlorella vulgaris), jednostanična slatkovodna alga, jedna je od najstarijih oblika biljnog svijeta na zemlji.
Porijeklom iz Tajvana i Japana, sadrži više klorofila od bilo koje druge biljne vrste. Chlorella se često naziva ‘superhranom’ ne samo zbog visoke razine klorofila, već i zbog dobro izbalansiranog omjera brojnih nutritivnih spojeva.
Jedan od najvećih proizvođača i potrošača chlorelle je Japan, zemlja poznata po dugovječnosti i prehrani koja uključuje obilje morskih algi i drugih biljaka bogatih klorofilom.
Sa 50 do 60% proteina, ova super zelena hrana je potpuni izvor proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina neophodnih za zdravo funkcioniranje organizma.
U njenoj jezgri nalazi se jedinstveni kompleks, nazvan Chlorella Growth Factor (CGF), bogat ribonukleinskom kiselinom (RNK), deoksiribonukleinskom kiselinom (DNK), esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mineralima, polisaharidima i beta glukanima.
S obzirom da otprilike jedna osmina chlorelle pripada CGF-u, chlorella nije samo njegov glavni izvor, nego i hrana sa najviše koncentriranim sadržajem nukleinskih kiselina.
Visoko probavljiva i bioraspoloživa, fermentirana chlorella, zbog svojih mekih staničnih membrana stvorenih fermentacijom, može podržati zdravlje na mnogo načina:
- Podržava proces detoksikacije tijela
- Potiče proizvodnju energije u stanicama
- Podržava zdravlje imunološkog sustava
- Pomaže u održavanju razine šećera u krvi
- Podržava zdravu kognitivnu funkciju
- Podržava normalnu funkciju jetre
- Podržava kardiovaskularno zdravlje, uključujući normalnu razinu krvnog tlaka
- Pomaže u održavanju zdravih vrijednosti lipida u krvi, poput kolesterola i triglicerida
- Podržava zdrav upalni odgovor
- Štiti od negativnih učinaka oksidativnog stresa
- Potiče normalnu obnovu tkiva, te oporavak od tjelovježbe
- Podržava zdrav metabolizam
- Podržava probavno zdravlje promicanjem rasta korisnih bakterija
Chlorella Growth Factor (CGF) ima velike učinke na zdravlje
CGF nastaje tijekom fotosinteze i doprinosi iznimno brzom rastu chlorelle – može se učetverostručiti svakih 20 do 24 sata.
Ime Chlorella Growth Factor (CGF) vezano je isključivo za chlorellu i ne nalazi se ni u spirulini, niti u bilo kojoj drugoj mikroalgi.
Pokazalo se da RNA i DNA u CGF-u, zajedno s njegovim sadržajem klorofila, betaglukanima i glutationom, snažno podržavaju zdravlje stanica.
Kako starimo, tijelo proizvodi manje RNA i DNK i u isto vrijeme usporava stanične procese. Stijenke stanica koje prenose hranjive tvari, ali i otpad, s godinama mogu postati manje funkcionalne. Međutim, ako često konzumiramo hranu bogatu sa RNA i DNK, kao što je chlorella, možemo pomoći u održavanju vlastitog staničnog zdravlja.
Bioraspoloživost chlorelle ovisi o njenim staničnim stijenkama
Jedan od glavnih izazova iskorištavanja prednosti chlorelle su njene čvrste stanične stijenke.
U svom prirodnom obliku, chlorella ima tvrdu celuloznu stijenku, koja otežava probavu i apsorpciju. Stoga, da bi se pravilno apsorbirala i iskoristila, stanična stijenka mora biti slomljena ili oslabljena.
To se može postići na dva načina. Jedan je: korištenje procesa koji fizički razbija staničnu stijenku, kako bi se došlo do vrijednih sastojaka chlorelle, što na žalost, može oštetiti krhke hranjive tvari.
Drugi način je prirodan proces fermentacije, koji nježno, bez grubih fizičkih procesa, razgrađuje staničnu stijenku. Chlorella dobivena fermentacijom je probavljivija i bogatija po svom kemijskom sastavu.
Uzgoj u zatvorenom prostoru pruža čistiju chlorellu bez teških metala i zagađivača
Fermentirana chlorella Dr. Mercole proizvodi se u zatvorenom, steriliziranim bio-reaktorima, čime se dobiva chlorella sa blažim mirisom, bez kontaminacije i bez sadržaja teških metala.
Ova napredna metoda uzgoja zatvorenog spremnika pruža mnoge prednosti:
- Chlorella je tijekom obrade pod strogo steriliziranim i kontroliranim uvjetima
- Može se proizvoditi tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske prilike
- Naprednom tehnologijom dobivaju se visoki prinosi najkvalitetnije chlorelle
Ipak jedna od glavnih prednosti uzgoja chlorelle u zatvorenom sustavu je ta, što tako uzgojena chlorella ima prirodno mekšu i tanju staničnu stijenku, jer ne mora proizvoditi čvrstu opnu kako bi se zaštitila od toksina i drugih oblika vanjskog stresa, kao što to radi u prirodi.
Tanja stanična stijenka se lako obrađuje, poboljšava probavljivost za oko 80% i ne zahtijeva mehaničko razbijanje kao kod obične chlorelle.
Dodatni minerali u tragovima
Fermentirana chlorella Dr. Mercole sadrži dodatni kompleks minerala u tragovima od dvije vrste morskih crvenih algi: Lithothamnion glaciale i Lithothamnion tophiforme, sakupljenih sa morskog dna sjevernog Atlantika.
Prednosti Fermentirane chlorelle Dr. Mercole su:
- Vrlo je probavljiva i biodostupana zbog mekih staničnih membrana koje su nastale fermentacijom
- Sadrži klorofil, CGF, beta glukane, minerale i vitamine
- Uzgaja se tijekom cijele godine u steriliziranom zatvorenom okruženju, kako bi se izbjegli toksini i drugi zagađivači
- Formulirana je bez sintetičkih ili GMO sastojaka
- Proizvedena je prema strogim mjerama kontrola kvalitete