Biljno željezo je nježno za probavni sustav
Željezo je esencijalni mineral koji podržava niz funkcija u tijelu. Zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B12 sudjeluje u sintezi najvažnijeg sastojka crvenih krvnih stanica – hemoglobina, koji omogućuje prijenos i pohranu kisika u stanice za proizvodnju energije.
Ako nemamo dovoljno željeza, nemamo dovoljno hemoglobina za prijenos kisika iz pluća u sve dijelove tijela. To dovodi do ekstremnog umora, kratkoće daha, smanjene tjelesne sposobnosti, problema s učenjem kod djece i odraslih, te povećane mogućnosti za infekcije.
Bez odgovarajućih zaliha željeza, može se razviti stanje koje se naziva “anemija uzrokovana nedostatkom željeza” sa simptomima poput slabosti, problema s održavanjem tjelesne topline, blijede kože, vrtoglavice, glavobolje i upaljenog, bolnog jezika.
Tko je najviše izložen riziku od anemije?
Ženska populacija
Žene su daleko više izložene riziku od nedostatka željeza zbog menstrualnog ciklusa.Trudnice također trebaju dodatne količine željeza, a i autoimuni poremećaji i hipotireoza često se povezuju sa anemijom kod žena.
Starije osobe
Kako starimo, naš apetit obično opada, a sa manjim obrocima smanjuju se i kvalitetni izvori željeza. Starije osobe često imaju znakove anemije zbog gastrointestinalnih poremećaja, neotkrivenog unutarnjeg krvarenja, manjka klorovodične kiseline u želucu (HCL) ili zbog korištenja određenih lijekova.
Lijekovi koji razrjeđuju krv, kao što su aspirin, warfarin ili kemoterapija, smanjuju apsorpciju željeza.
Osobe s kroničnom bolešću
Bolesti koje uzrokuju gubitak krvi, poput čira na želucu ili raka debelog crijeva, ponekad su temeljni uzroci nedostatka željeza. I druga stanja mogu povećati potrebu za željezom: kao napr. hemodijaliza, opekline i bolesti jetre.
Namirnice bogate prirodnim željezom:
Mahunarke: sušeni grašak, grah, leća, tofu, tempeh, slanutak
Žitarice: proso, zob, smeđa riža, pšenica, quinoa
Voće: smokve, datulje, grožđice, suhe šljive
Sjemenke: pistacije, sezam, sjemenke bundeve, bademi, pinjoli, sjemenke konoplje, indijski orašćići, sjemenke lana
Povrće: brokula, mahune, kupus, prokulice, raštika, kelj, špinat, avokado
Morski plodovi: škampi, tuna, sardine, skuša, bakalar, školjke
Meso: govedina, piletina, janjetina, puretina, teletina, svinjetina
Jaja: kokošja, prepeličja
Manje količine željeza možemo dobiti i kuhanjem u posuđu od gusa (lijevanog željeza).
Uloga bakra, vitamina C i retinola (vitamina A)
Ključan mikroelement koji obnavlja razine željeza u tijelu je bakar jer pomaže vezivanje željeza za hemoglobin. Ako su razine bakra niske, tijelo absorbira manje željeza. To se može spriječiti konzumiranjem hrane bogate bakrom, kao što je pčelinji polen, goveđa jetra, čokolada, nar, avokado, acerola trešnja, ananas, školjke, orašasti plodovi i sjemenke.
Kako bi se povećala apsorpcija željeza, u prehranu je korisno uključiti i namirnice bogate vitaminom C (citrusno voće, nar, kivi ili povrće – kiseli kupus…) ili neke od dodataka prehrani.
Retinol (vitamin A), jednako kao i bakar, može smanjiti rizik od anemije, poboljšavajući razine hemoglobina i feritina u serumu. Neki od izvora pravog retinola su: goveđa jetra, ulje jetre bakalara, jaja i maslac.
Simptomi nedostatka željeza:
Anemija zbog nedostatka ovog važnog minerala u početku može biti blaga i može proći nezapaženo, ali će se s vremenom početi očitovati kroz brojne simptome, kao što su:
- Ekstremni umor
- Zimica
- Slabost
- Modrice
- Blijeda koža
- Kratkoća daha
- Bol u prsima, ubrzan rad srca ili otežano disanje
- Glavobolja, vrtoglavica ili ošamućenost
- Hladne ruke i noge
- Poteškoće sa koncentracijom
- Lomljivi nokti
- Neuobičajena žudnja za nehranjivim tvarima
- Loš apetit, osobito kod dojenčadi i djece
- Bol u jeziku
Biljno željezo iz Global Healinga
Biljno željezo je potpuno prirodna formula ekstrahiranog željeza iz listova stabla curryja (Murraya koenigii), poboljšana organskim timijanom (Thymus vulgaris) i ehinaceom (Echinacea purpurea), bogatih željezom, bakrom, retinolom, selenom i cinkom za bolji transport i apsorpciju.
Za razliku od tipičnih dodataka prehrani koji sadrže željezo, čije su nuspojave zatvor i težina u želucu, Biljno željezo iz Global Healinga je lagano za probavni sustav i ne izaziva poremećaje u redovitosti.
Svaka vegetarijanska kapsula sadrži 18 mg biljnog, lako probavljivog željeza. To je ista vrsta željeza koju dobivamo iz hrane biljnog podrijetla koje tijelo može učinkovito iskoristiti, bez mogućnosti da će uzrokovati toksičnost.
Ako se koristi prema uputama, svaka bočica traje 60 dana
Prioritet tvrtke Global Healing je pružiti najčišće dodatke prehrani, koje imaju učinka i koje donose hranu svakoj stanici u tijelu.
Surađuju s malim farmama koje uzgajaju samoniklo i organsko bilje s ljubavlju i pažnjom. Biraju i testiraju samo najkvalitetnije i najčišće sastojke, kako bi se dobilo ono najvrijednije iz prirode.
Stroge proizvodne tehnologije koje koriste, nepoznate su u industriji dodataka prehrani, kao što je trostruka destilacija vode i korištenje hladnog procesa ekstrakcije, kako toplina ne bi oštetila nježne sastojke biljaka.
Sirove esencije iz biljnih sastojaka dobivaju se patentiranom Raw Herbal Extract™ tehnologijom, vodećom u industriji, koja čuva sve antioksidativne vrijednosti biljke.
Njihovi sastojci i ambalaža su uvijek održivi, recikliraju se i imaju minimalan utjecaj na okoliš.
Savjeti za uzimanje Biljnog željeza
1 kapsula dnevno uz obrok ili prema preporuci zdravstvenog savjetnika
Kava, čaj, crno vino, čokolada i neki lijekovi mogu utjecati na apsorpciju željeza. Biljno željezo bi trebalo uzimati dva sata odvojeno od ove hrane i lijekova
Visokokvalitetni probiotici također podržavaju optimalnu apsorpciju željeza