Ponekad svi imamo neku vrstu gastrointestinalne tegobe. Može se pojaviti u obliku nadutosti, grčeva, zatvora ili drugih simptoma. Čak trećina ljudi s ovim smetnjama navodi kako ne mogu pronaći učinkovito rješenje koje bi ublažilo njihove simptome …
Nema sumnje da probavni problemi mogu utjecati na kvalitetu našeg života.
Često se možemo naći u okolnostima koje nisu baš ugodne:
- Izbjegavamo prijatelje i suradnike zbog neugodnih simptoma
- Bojimo se izlaska u javnost ne znajući koliko daleko ćemo biti od toaleta
- Ne možemo se usredotočiti na posao
- Ili ostajemo bez energije na kraju dana
Što uzrokuje probavne probleme?
Ako nas muče povremene gastrointestinalne nelagode, naš prvi korak trebao bi biti: ukloniti šećere iz prehrane i uključiti prirodno fermentirane namirnice ili kvalitetne kulture dobrih bakterija (probiotike).
Ali što ako već uzimamo dovoljno probiotika i jedemo zdravu, organsku hranu, a još uvijek osjećamo nadutost, povremeni zatvor i druge tegobe?
Mnogo je razloga za to, ali neki od njih mogu uključivati:
- Stresan ili zahtjevan način života
- Genetska sklonost prema crijevnim problemima
- Pomanjkanje probavnih enzima, osobito nakon pedesetih godina
- Nedijagnosticirana osjetljivost na hranu, netolerancija ili alergije na neke namirnice
- Prehrana bogata namirnicama s prekomjernom količinom fruktoze i drugih šećera, koji se povezuju s rijetkom stolicom, nadutošću i grčevima
- Upala želuca zbog uzimanja nesteroidnih protuupalnih lijekova bez recepta ili na recept
- Problem u “komunikaciji” između mozga i crijeva
Gastrointestinalni problemi pogađaju i muškarce i žene, ali iz različitih razloga žene pogađaju češće.
Zašto su žene do 6 puta izloženije povremenim probavnim smetnjama?
U usporedbi s muškarcima, žene imaju dva do šest puta veću vjerojatnost da će imati gastrointestinalne probleme.
Svi znamo koliko život ponekad može biti stresan. Naše misli, osjećaji i emocije utječu na funkciju gastrointestinalnog trakta.
Međutim, postoje i drugi fizički razlozi zašto su žene sklonije probavnim problemima od muškaraca:
- Žene luče manje želučane kiseline i imaju sporije pražnjenje želuca
- Žene tijekom života koriste više protuupalnih lijekova, koji mogu iritirati sluznicu želuca
- Žene imaju sporije pražnjenje debelog crijeva, što uzrokuje povremene probleme s redovitošću
- Žene imaju sporije pražnjenje žučnog mjehura
- Ženski enzimski sustav u jetri i tankom crijevu razlikuje se od muškog
- Žensko tijelo je osjetljivije na nadražujuće tvari
Mozak i probava su povezani
Ponekad može iznenaditi činjenica da zapravo imamo dva mozga – jedan u glavi, a drugi u crijevima.
Tijekom razvoja fetusa, jedan dio moždanog tkiva formira se u središnjem živčanom sustavu, dok se drugi razvija u enterički živčani sustav, oblažući stijenke gastrointestinalnog sistema, od jednjaka do završnog debelog crijeva.
Oba “mozga” su međusobno povezana sa vagusom – živcem, koji ide od moždanog korijena, sve do naših crijeva.
Ta veza je poznata kao “gut-brain connection” (poveznica crijeva i mozga). Kad smo pod stresom, to utječe na poruke koje putuju duž ove osi.
Kao odgovor, poruke o stresu oslobađaju velik broj neurotransmitera i citokina, molekule koje mogu potaknuti probleme u gastrointestinalnom traktu.
Stres utječe na crijeva na mnogo načina, bez obzira na spol:
- Mijenja sastav želučane kiseline i enzima u probavnom traktu
- Smanjuje oksigenaciju u crijevima
- Negativno utječe na crijevnu mikrofloru
- Pojačava fizički osjet nelagode u crijevima
- Usporava dotok krvi u probavni sustav – do četiri puta
- Štetno utječe na sposobnost regeneracije sluznice probavnog trakta
- Smanjuje izlučivanje enzima
Ipak ne moramo trpjeti neugodne simptome probave koja ne funkcionira optimalno, jer su danas poznate mnoge biljne vrste koje su klinički istražene za pomoć kod takvih problema.
Jedna od njih je korijen đumbira.
Formula Fermentirani đumbir dr. Mercole predstavlja prekretnicu u probavnom zdravlju
U istoj obitelji kao kurkuma i kardamom, đumbir (Zingiber officinale) ima važnu ulogu već više od 5000 godina u kineskoj, ajurvedskoj i drugim prirodnim medicinama širom svijeta.
Neke od dokumentiranih terapijskih prednosti potvrđuju da đumbir:
- Štiti sluznicu želuca
- Podržava normalan upalni odgovor
- Spriječava nadutost
- Smanjuje grčeve
- Umiruje sluznicu crijeva
- Podržava normalan metabolizam ugljikohidrata i lipida
- Smanjuje osjećaj gladi
- Podržava redovitost
Najvrijedniji dio đumbira je korijen, odnosno, rizom koji raste ispod zemlje i koji sadrži mnoge bioaktivne spojeve, uključujući 6-gingerol, 6-shogaol i 6-paradol.
Tijekom sušenja, 6-gingerol se pretvara u aktivniji 6-shogaol, spoj koji se u svježem đumbiru nalazi u vrlo niskim razinama. Spoj 6-paradol je stabilan, bioaktivan metabolit 6-shogaola i pruža najveći zdravstveni potencijal đumbira od sva tri spoja.
Ako imamo zdravu probavu i konzumiramo sušeni đumbir, 6-shogaol prirodno fermentira u biodostupniji 6-paradol.
Kod problema s probavom, postoji velika vjerojatnost da sluznica debelog crijeva ne funkcionira optimalno, pa sposobnost tijela da fermentira 6-shogaol može biti oslabljena.
Kod đumbira, koji je unaprijed fermentiran – 6-shogaol je već pretvoren u biodostupniji 6-paradol – i tijelo ne mora “obavljati posao”.
Ovaj proces napredne fermentacije oponaša ono što zdrava sluznica čini uz pomoć obilja korisnih mikroba, kako bi đumbir bio što više biodostupan i učinkovit.
Fermentirani đumbir utječe na obnovu crijevnih resica
Nedavna istraživanja su potvrdila da fermentirani đumbir može promijeniti strukturu gastrointestinalnog trakta i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.
Endotelne crijevne resice hranjene đumbirom vratile su se u normalnu visinu i strukturu. Đumbir je podržao i normalan upalni odgovor.
Resice u tankom crijevu imaju važnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari. To znači da su resice kod probavnih problema obično kraće ili na drugi način oštećene.
Veća površina resica omogućuje učinkovitiju apsorpciju hranjivih tvari koje jedemo.
Biljka perilla (shiso) pomaže uspostaviti ravnotežu u komunikaciji između mozga i probave
Komunikacija između crijeva i mozga jedan od najvažnijih, ali često zanemarenih aspekata našeg zdravlja.
Kad psihosocijalni čimbenici, poput stresa, utječu na naš središnji živčani sustav i vagus, to se odmah negativno očituje i na našu crijevnu funkciju.
Biljka shiso (Perilla frutescens), drugi važan sastojak u formuli Dr. Mercole, tradicionalno se koristi kao začin u japanskoj kuhinji i kao podrška dišnom i imunološkom sustavu.
Ipak njena najveća vrijednost su zeleni listovi koji sadrže posebne hranjive tvari za zdravlje crijeva.
Danas nam je dostupan znanstveno dokazan, inovativan i prirodan sastojak za probavno zdravlje – ekstrakt listova biljke Shiso – Benegut®, koji ima trenutni i primjetan balansirajući učinak na crijeva.
Benegut® jedinstveno kombinira prokinetičke, antispazmodičke i protuupalne učinke, što dovodi do trenutnog, osjetnog ublažavanja gastrointestinalne nelagode.
In vitro i studije na ljudima pokazale su da je Benegut® sposoban uravnotežiti pražnjenje crijeva u interakciji s neurološkim sustavom, čime je pokazao da se može suprotstaviti učincima stresa, koji je uzrokovao promijenjenu fiziologiju probavnog trakta.
Benegut® ima također dokazane prebiotičke učinke, posebno za potporu rasta L. plantarum, B. lactis, B. longum infantis i B. longum. Zbog svojih dokazanih prebiotičkih učinaka idealan je kandidat za mješavine s probiotičkim i/ili drugim prebiotičkim sastojcima.
Benegut® je prvi neprobiotički, inovativni sastojak koji poboljšava rad gastrointestinalnog trakta.
smanjuje:
- Nadutost
- Osjećaj punoće u području trbuha
- Negativne učinke propusnosti crijeva
- Gastrointestinalno “kruljenje”
- Nelagodu nakon obroka
Prvo istraživanje o prehrani na ljudima koje je proučavalo Benegut® otkrilo je uzbudljive nalaze kod ispitanika s gastrointestinalnim nepravilnostima.
Dvostruka, randomizirana, placebom kontrolirana studija provedena je na uzorku od 50 osoba, u dobi 30 do 70 godina, a obuhvaćala je 9 muškaraca i 41 ženu. Svi ispitanici su imali probavne nelagode i nepravilnosti.
Volonteri su uzimali 150 mg ekstrakta perille – Benegut® dva puta dnevno tijekom 4 tjedna. Donji grafikoni uspoređuju rezultate između placebo skupine (siva boja) i skupine koja je uzimala ekstrakt perille (narančasta boja). Prvi grafikon prikazuje poboljšanje (u %) za sve sudionike. Drugi grafikon prikazuje samo rezultate za žene.
Sažetak ovog 4-tjednog istraživanja:
- Svi simptomi gastrointestinalnog trakta (nadutost, plinovi, “kruljenje” u crijevima, osjećaj punoće i nelagoda u trbuhu) značajno su poboljšani kod osoba koje su uzimale ekstrakt perille – Benegut®
- 80 posto svih ispitanika prijavilo je značajno poboljšanje gastrointestinalnih tegoba
- U prosjeku se nelagoda u probavnom sustavu poboljšala za više od 40 posto
- Benegut® je bio najučinkovitiji u smanjenju nadutosti i osjećaja nelagode u trbuhu, osobito kod žena
- Rezultati istraživanja potvrdili su da je ekstrakt perille – Benegut® doveo do trenutnog, zamjetnog olakšanja u probavnom sustavu
- Benegut® je potvrdio da ima učinak na direktnu vezu između crijeva i mozga, što se očitovalo u normalnom ritmu i pravilnom radu tankog crijeva
Ovi ohrabrujući rezultati mogu koristiti i muškarcima i ženama koji pate od povremenih probavnih nelagoda.
Ako se dodatno patentirani ekstrakt biljke perilla – Benegut®, kombinira sa fermentiranim đumbirom, kao u formuli Fermentirani đumbir Dr. Mercole, rezultati mogu biti zapanjujući.
Što izdvaja Fermentirani đumbir dr. Mercole od ostalih proizvoda za probavno zdravlje?
Formula Fermentirani đumbir s ekstraktom lista perille ističe se po tome što:
- Sadrži fermentirani đumbir, koji je po djelovanju mnogo snažniji od ostalih vrsta sušenog i svježeg đumbira
- Uključuje Benegut®, patentirani ekstrakt biljke perilla (shiso), i njen flavonoidni protuupalni sastojak Vicenin-2
- U kliničkim istraživanjima Benegut® je pokazao mnoge pozitivne učinke kod probavnih nepravilnosti
- Kapsule ne sadrže magnezijev stearat, potencijalno opasan dodatak, genetski modificirane sastojke, niti druga punila