With biodynamic cultivation and fermentation, licorice has become an even more powerful antioxidant
Click on “CC” to display HR subtitles
Višegodišnja biljka sladić ili slatki korijen (Glycyrrhiza glabra), stoljećima je cijenjena zbog svojih nutritivnih svojstava. Kao jedan od najstarijih biljnih lijekova na svijetu, sladić se koristio kod raznih bolesti, te za zaslađivanje jela, napitaka i slatkiša. Korijen sladića je još uvijek najkorištenija biljka u kineskoj medicini.
Sladić sadrži obilje nutrijenata, ali primarna aktivna tvar njegovog korijena je glicirizin, koji je odgovoran za slatki okus i njegova antioksidativna, protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva, zbog kojih ima mnoge zdravstvene prednosti:
- podržava zdravlje gornjih dišnih puteva
- olakšava iskašljavanje sluzi
- smanjuje nadutost
- ublažava bol u želucu
- pomaže kod odljeva želučane kiseline u jednjak (GERB)
- kao oblog može ublažiti akne, psorijazu, ekceme i pigmentacije na koži
- smanjuje simptome PMS-a
- ublažava navale vrućine kod menopauze
- podržava normalne vrijednosti šećera u krvi
- podržava gubitak tjelesne težine
- kao adaptogen jača otpornost na stres
- obnavlja energiju nadbubrežnih žlijezda
Viša razina uzgoja od organskog
Organski fermentirani sladić se uzgaja na malim poljoprivrednim farmama u oazi Bahariya u Egiptu po principima biodinamičkog uzgoja. Prozračno tlo i topla klima regije stvaraju idealno okruženje za njegov zdrav korijenski sustav.
Dr. Mercola i njegov tim su kvalitetu sladića podigao na višu razinu i otišao dalje od organskog: poštujući Demeter biodinamičke principe, upotrijebio je tehnologiju fermentiranja sladića, kako bi se:
- povećala bioraspoloživost dragocjenih nutrijenata koji se nalaze u korijenu
- smanjio sadržaj šećera
- pojačalo antioksidativno djelovanje sladića
Dr. Mercola je otkrio mnogostruko veće razine polifenola u biodinamičkom fermentiranom sladiću, u odnosu na biodinamički nefermentirani i konvencionalni sladić.
Kombinacija biodinamike i fermentacije nije bio lak zadatak. Otvarajući novo područje, tim dr. Mercole je radio isključivo sa Demeterovim standardnim tijelom, kako bi postigao biodinamički certifikat za svoj fermentirani sladić, što nikada prije nije bilo učinjeno.
Organski fermentirani sladić u prahu:
- Potječe sa održivih biodinamičkih farmi koje koriste holističke regenerativne poljoprivredne prakse
- Pruža prednosti fermentacije – prvi put su se kombinirala načela biodinamičke poljoprivrede i napredni proces fermentacije, kako bi se smanjio sadržaj šećera i povećala biodostupnost nutrijenata u korijenu sladića
- Ima povećanu antioksidativnu aktivnost – Biodynamic ® organski fermentirani sladić pokazao je pojačano antioksidativno djelovanje u usporedbi s neorganskim i nefermentiranim uzorcima sladića
Demeter Certified Biodynamic® agriculture takes care of the whole farm instead of an individual crop
One step ahead of organic, certified biodynamic farming views the plant world as a living, independent and self-sustaining organism, which follows the cycles of nature and which produces high-quality and nutritionally richer food.
According to the Demeter Certified Biodynamic ® standard, farmers work to restore and maintain rich, biologically diverse soil full of living nutrients. Certified Biodynamic ® cultivation uses regenerative methods with an ethical and ecological approach, creating a self-sustaining ecosystem.
Demeter Certified Biodynamic® agriculture goes beyond ecological standards, because it takes into account the whole farm, instead of individual crops and products. It uses holistic regenerative farming practices to promote soil, crop and livestock health, with an emphasis on sustainability, which improves the quality and nutritional value of the food grown.
Comparison of Demeter Certified Biodynamic ® cultivation with certified organic standards of the National Organic Program (NOP):
![]() Organic |
|
---|---|
Enables the import of organic fertilizers | Reduces imported materials by using nutrient-rich humus created in the cultivation system |
It allows imported organic pesticides | Creating a biologically diverse habitat encourages balanced predator-prey relationships |
It does not require the use of livestock | Integrates livestock for soil improvement |
It does not deal with crop rotation | It promotes crop rotation and intensive use of cover crops (green manure) to add nutrients to the soil |
Organic animal feed can come from anywhere in the world | 50% of the feed must be grown on the farm |
There are no requirements for biodiversity | 10% of the total farm area must be set aside for biodiversity |
It is focused on crops and allows certification of only one part of the farm | Focused on farms and requires the entire farm to be certified |
Product certification mainly focuses on the ingredients used | Product certification uses 12 biodynamic processing standards so that the agricultural ingredients used define the product |
Click on “CC” to display HR subtitles